pondělí 22. února 2016

Bobříci 5

Ještě jsem vymyslela pár dalších bobříků

1. žlutý: Bobřík pravidelného psaní: Minule jsem jako prvního bobříka navrhla bobříka paměti, tentokrát je to něco podobného. Každý den po dobu jednoho měsíce si pište deník. Nezáleží na tom, jakou bude mít formu: jestli budete každý den vyprávět, co se dělo pěkně všechno do puntíku, každodenní zážitky transformujete do básní nebo povídek, či to pojmete jako jedno velké literární dílo. Podstatné je, abyste ho psali rukou. A nejlépe inkoustovým perem. Původně jsem tohoto bobříka chtěla nazvat bobřík psaní, ale pravidelnosti se mi zdá lepší... nebo pravidelného psaní? Cílem je zopakovat si psaní rukou – krasopis – protože v dnešní „technické“ době tak už píšeme jen zřídka. A přitom to má velice příznivý účinek, zejména při vyjádření pocitů. Takže kdyby nic jiného, do svého deníku vyložte, jak jste se dnes cítili a v několika větách také, co jste zažili. Můžete doplnit i koho jste dnes potkali a čemu jste se naučili, či co objevili nového. Můžete si dokonce vytknout nějaký specifický cíl, který například napomůže nějakému projektu, na kterém děláte – třeba si můžete každý den psát myšlenky a pocity, které se týkají vašeho manželství, nápady, kam byste mohli vzít děti na výlet, či jakou hru nebo co jiného byste s nimi mohli podniknout. Fantazii se meze nekladou. Hlavně si to užijte. A vydržte celý měsíc, i když se vám někdy nebude chtít. Za pár let se vám budou nápady z deníku možná hodit, nebo se jim alespoň zasmějete. Z toho důvodu je vhodné psát do sešitku speciálně pořízenému pro tyto účely, nebo na jednotlivé papíry, které následně necháte svázat (alespoň do kroužkové vazby).

2. světle zelený: Bobřík svobody: Zbavte se některé ze svých závislostí. Přestaňte na měsíc pít kávu, čaj nebo alkohol, jíst uzeniny nebo sýry. Ládovat se čokoládou, sušenkama, arašídama a podobně. Ale můžete se zbavit také závislosti na nakupování nebo čemkoliv jiném. Zamyslete se sami nad tím, na čem jste závislí, nebo se raději optejte svých blízkých, neboť ti to vědí možná líp než vy. Protože je to bobřík svobody a ne týrání se, cílem je zbavit se závislosti, užívat si podobné hříšky jednou za čas a ne z povinnosti, takže pokud zhřešíte, bez výčitek začněte svůj měsíc svobody znovu.

3. černý: Bobřík výdrže: Zkuste 24 hodin nespat. Jindy zase vyzkoušejte 24 hodin nejíst. Cílem je zjistit, že dokážete víc, než jste si mysleli.

4. červený: Bobřík bez peněz: Zkuste vydržet 7 dní bez peněz. Bez hotovosti i plateb kartou. Využívat můžete věci, které máte doma, nebo za které nemusíte platit, může vás pozvat i někdo jiný. Vyzkoušet můžete smlouvání nebo barter.

5. tmavě modrý: Bobřík nestěžování si: Celý den si nesmíte nikomu na nic stěžovat. Ať se děje cokoliv. „Mám se špatně, dobře to snáším...“ „Miluju svou pestrou práci, každý den mě nasere někdo jiný. To je povolené maximum. (vytvořen 5. 10. 2022)

6.  hnědý: Každý den něco naskicujte. Můžete kreslit, malovat, tužkou, inkoustem, pastelkami... jak je libo. Cokoliv, kdykoliv a kdekoliv. Bude to určitě jedinečný zážitek. A pokud jste už o podobné výzvě někde slyšeli, mohlo to být třeba v mém článku Inktober 2019, nebo můžete využít mou inspiraci původně určenou k zentanglu(vytvořen 5. 10. 2022)
 
Dosud nevytvoření bobříci: :-)
7. tmavě zelený:
 
8. oranžový: 

9. růžový: 

10. fialový: 

11. světle modrý: 

12. světle hnědý: 


13. bílý: 

Žádné komentáře: