úterý 25. října 2016

Management ve filmu

Ne 16. 10. Původně jsem si myslela, že bych se mohla věnovat Ďáblovu advokátu, ale nakonec jsem usoudila, že by hned z několika důvodů bylo výhodnější zaměřit se na Management ve filmu. Už proto, že jsem se včera dívala na Mision Impossible II., jak jste mohli nedávno číst, a hned tak se asi na další film nepodívám a navíc, kdo mi zaručí, že tam bude něco společného s managementem. Jak že přesně zněl úkol? Najděte ve filmu nebo v seriálu paralelu s něčím, co jste se učili v rámci managementu. Jaká je to ukázka a co jste v ní viděli? Mno, ehm... co si pamatuju z managementu? Něco by tam sice bylo, ale konkrétní metody bych ani neřekla. Třeba takovou SWOTku na určení silných, slabých stránek a příležitostí a hrozeb tam určitě Tom Cruise nepoužil. Ale když tak nad tím přemýšlím, Sean de facto ano. Nebo bych to spíš mohla nazvat strategickým myšlením. 

Podívala jsem se na stránky Managementmania.cz, které mi připadají docela dobré a přehledné, a našla, že proces strategického řízení probíhá ve 4 základních, neustále se opakujících fázích:

  • formulace strategie: získání chiméry z výzkumného centra, resp. jeho zachránění dřív, než ho Ethan Hunt stihne zničit, 
  • plánování strategie (vytvoření strategického plánu a harmonogramu realizace): Sean, jakožto bývalý Huntův kolega ho velice dobře znal a věděl, co bude dělat. Že když se setkal se šéfem střediska, ví, že je nebezpečná chřipka v něm, pokusí se do centra vniknout, pokud možno bez ztrát na životech i pitomých sekuriťáků (tak to řekl Sean) a raději virus zničí, než by ho zachoval. Takže strategický plán a harmonogram realizace byl získat virus pro sebe dřív, než ho Hunt může zničit, což je v podstatě možné jen v přesně určitelnou hodinu, kdy se ve stropě otevřou mřížky, aby jimi mohl prolézt a kdy se později spustí větráky, aby nebylo slyšet, jaký dělá hluk.
  • Realizace strategie (alokace zdrojů, realizace projektů, aktivit a opatření k naplnění strategických cílů): vložit bombu pod auto spolupracovníka Luthera Ethana, čímž se ho ideálně zbavit, nebo ho aspoň odstřihnout. Vzít si s sebou dost lidí, aby při přestřelce se sekuriťáky i agentem byla jistá výhra. A taky dostatek zbraní. A to nejlepší, vzít s sebou „tu holku“.
  • Kontrola strategie, monitoring stavu a vyhodnocování strategie (vyhodnocení a případná aktualizace strategie): mno, tím se Sean příliš nezabýval, resp. když mu Nyah s pistolí s chimérou trochu překazila plány, přizpůsobil strategii nově vzniklé situaci a rozhodl se, že vytvoří po zázračném léku Bellerofónu poptávku přímo v Sydney.
„Pro strategické řízení je naprosto zásadní dosažení toho, aby všichni pracovníci věděli, jaké jsou společné cíle cílů a usměrnili své chování a jednání k jejich dosažení. To je opravdový, nejvyšší a jediný smysl strategického řízení. – Toho tak úplně dosaženo nebylo, protože jinak by Sean asi nemusel zběsile (několikrát po sobě) řvát: „Přestaňte střílet,“ aby mu náhodou kolegové nezničili pistolku s poslední chimérou.

Zdroje:
https://managementmania.com/cs/strategicke-rizeni

Žádné komentáře: