sobota 9. prosince 2023

Adventní trhy na Křivoklátě

Advent přímo láká k tomu vyrazit si na nějaké vánoční trhy. Od Rudolfových, teď už se jmenují Keramika Tina a vždycky to musím googlit, protože si to nepamatuji, jsem věděla, že tam probíhají a těšila jsem se, že tam budou. Ale nebyli. Ovšem i bez nich to byla paráda.

Hrad Křivoklát

Vyráželi jsme zase později, než jsme plánovali. On se člověk vždycky někde zapovídá, dýl krmí zvířata, nebo se stane nějaká mimořádná událost, kterou je potřeba okamžitě řešit. Navíc cesta zabere tři čtvrtě hodiny. Každopádně trhy začínaly v deset a my tam byly kolem dvanácté. Našli jsme místo na parkování, ale bylo to kilometr a půl od hradu, tak jsme si mysleli, že někde bude něco blíž. Ale to jsme se teda spletli – všude byli lodičkové vybírající parkovné a samé zákazy vjezdu. Stovky za parkování mi bylo pochopitelně líto. Na to, že se uvnitř zdržíme hodinku dvě, to je opravdu dost. I na kulaťáku v Praze chtějí za hodinu třicet nebo čtyřicet korun. Ale vrátit jsme se nemohli, protože hned za námi se přiřítilo druhé auto, které si zabralo místo po nás. Možná jel odspoda a věděl, do čeho jde.

Nádherná klenba v hradní kapli

Vstupné bylo rozdělené podle toho, jestli chcete jít jen na trhy (140 Kč) nebo i do zámku na prohlídku (200 Kč). Logicky jsme to chtěli spojit rovnou s prohlídkou – pokud nebude nějaká ošizená – ale to ne, mají to zmáklé a měli jsme 80 minutovou prohlídku a paní průvodkyně dokonce pár minut přetáhla. Abych byla úplně přesná, tahle delší prohlídka stála 240 Kč. Smělo se fotit bez blesku – připadá mi skoro legrační, jak už je to dnes všude téměř normální. Občas se někdo diví, že se ho na to ptám. Když jsem byla dítě, mohli jste si tu fotku tak maximálně vyvolat pro vlastní potřebu, rozeslat poštou přátelům nebo na diákách promítat uzavřené společnosti. A dneska, když je můžeme všichni naházet na Facebook, Instagram, TikTok a nevím co ještě, tak to najednou není problém. Jen video jsme neměli dělat – ne že by bylo tak úplně čeho. Že bych si třeba natáčela hladomornu?

Nejprve jsme si prošli sklepy, kde jsme měli možnost vidět mučící nástroje a truhlu, v níž bývaly uloženy korunovační klenoty v místnosti bez oken zvané Stříbrnice. Nejzajímavější částí ale byla pozdně gotická kaple Korunování Panny Marie s dvanácti dřevěnými sochami apoštolů.


Oltář s korunovací Panny Marie

V jednom ze sálů jsme pak viděli nedokončený přepis Bible Václava IV. Učenci ho psali přes deset let, dosáhl 1214 stran, ale není kompletní. Vpravo dole si můžete všimnout motivu ledňáčka (zde dokonce dvou), který byl panovníkovým symbolem.

Iluminovaná kaligraficky psané Bible Václava IV.

Z výstavy dobových předmětů mě zaujaly například sáně, které pod sedadlem skrývaly prostor pro… „Co byste řekli?“ nechala nás hádat průvodkyně. Jako první mě společně s ostatními, kteří to řekli nahlas, napadly šperky. Ale pak jsem si představila, jak si je šlechtična s bohatými sukněmi sundá a dá je do sedačky. Moc mi to nedávalo smysl. Napadlo by vás něco jiného? Odpověď najdete na konci článku pod zdroji. Sáně níže na fotce sloužily ale k jinému účelu – přepravování ulovené zvěře. Mají uvnitř vyjímatelnou kovovou vaničku, kterou bylo možno po příjezdu odnést s úlovkem rovnou do kuchyně. Navíc je vše natřeno červenou barvou, aby nebyla vidět krev. Důmyslné.

Sáně s plechovou korbičkou na ulovenou zvěř 

Sáně

Celkově mohu shrnout, že se nám prohlídka hradu líbila. Samozřejmě by nás potěšilo víc věcí ze života v tehdejší době – jako ukázka pokoje, kde stála kamna, co jedli, jak se oblékali, jak trávili čas (v tak studených hradech), kdy, čím a jak topili. A kde skladovali všechno to dřevo? Kolik lidí jim ho muselo celé léto připravovat, aby v zimě vytopili tak velké pokoje?

Na fotce níže můžete vidět „okénko“, které dříve umožňovalo jediný vstup do obranné věže. Vedla sem lávka z protější budovy. 

Věž
Po prohlídce hradu vyrážíme na trhy na dolní nádvoří. Hustota lidí trochu prořídla, což je super. Jak vidíte na fotce níže z doby před prohlídkou, takhle bychom se dost mačkali.

Dav lidí

Nejprve jsme si prolezli okolo stojící hospodářská stavení. V jednom prodávali medovinu a svařáček a mohli jste se pustit do nějaké únikovky nebo lušťovky, na což už jsme neměli úplně kapacitu. Jinde byla pošta pro Ježíška, kde mohly děti napsat dopisy a vhodit do obrovské poštovní schránky, a také dřevěný betlém se spoustou postaviček. Uvažovala jsem, jestli je to nějaká sbírka nebo dílo ze sympózia, protože mi připadá, že některé postavy jsou si velmi podobné a jiné naopak vypadají proporčně i svými výrazy, jako by byly od jiného tvůrce. Bohužel k betlémku nebyl žádný popisek. Ovšem doma jsem při psaní tohoto článku po trošce googlení odhalila, že na přelomu letních prázdninových měsíců probíhá na hradě řezbářské sympozium Křivořezání a v roce 2018 se soustředilo na postavičky do betléma, který se zde vystavoval i v letech před tím. 

Vyřezávaný betlém včetně Ježíška, který by ještě neměl být v jesličkách

Postavičky v levé části betléma – nejraději bych si vyfotila každou samostatně

A po prohlídce vnitřních prostor a hranaté věže jsme se konečně dostali ke stánkům, kde jsme obdivovali různou keramiku, šité polštářky, tkané plédy a také nejrůznější laskominy: čertíka v lokši, uzeniny, uzené ryby (koupili jsme kousek uzeného sumečka afrického a byl vynikající, chutí mi připomínal parenicu), svařák a horké mošty, bramboráky, medovinu, naivní obrázky Zuzany Honsové, na jejíž výstavě jsem před pár lety byla ve Velkých Přílepech. Chvíli jsme poslouchali doprovodný program se zpívaným vystoupením, tancem a divadlem. Dále tu byly ke koupi různé masti, olejíčky, ozdoby na stromeček i na ženy tvořené z cínu, paroží, kůže…

... a samozřejmě keramika

... lesní sklo

Nechyběli andílci na chůdách

a kdeco dalšího. Hlavní bylo, že tu nebyly žádné nesmysly, které by se sem nehodily. A k tomu sníh dotvářel vánoční atmosféru. Na trzích jsme nakonec vydrželi málem až do zavíračky v pět. Takže to parkování přece jen stálo za to. I když zadarmo by bylo samozřejmě lepší.

Hrad Křivoklát z hranaté věže na dolním nádvoří

Nedaleký kopec Losy nad Rakovnickým potokem

Zbytky Manského domu, který shořel v roce 1422, na modelu vypadal fantasticky.
Příští týden se třeba potkáme na Hamousově statku. 

Zdroje:
vyprávění průvodkyně
vlastní fotografie
[1] Kaple Korunování Panny Marie (Křivoklát). Wikipedie. 8. 5. 2023, https://cs.wikipedia.org/wiki/Kaple_Korunov%C3%A1n%C3%AD_Panny_Marie_(K%C5%99ivokl%C3%A1t), cit. 10. 12. 202
3

Žádné komentáře: