neděle 3. prosince 2023

Angeliky vánoční deník (2023), 1. část

A máme tu mou oblíbenou vánoční tradici. Angeliky vánoční deník. Moje další vánoční tradice najdete tady. Nechte se inspirovat! Otevřít si můžete i můj zimní nebo adventní bucket list a nebo ten speciální pro letošní rok (zde).

Pá 1. prosince, rozlučka s Martinem

Letošní advent začal nádherně – chumelí! Dokonce už od čtvrtka. Miluju sníh, který dělá smutnou šedivou zimu nádherně prosvětlenou. 

Dneska to v práci stálo totálně za prd. Hrozně moc úkolů, všichni si vztahovačně myslí, že jim někdo záměrně škodí, když něco nevychází podle jejich plánů, a tak jsem měla chuť jít hnedka domů, ale přihlásila jsem se, že přijdu na rozlučku s kolegou Martinem a nechtěla jsem se zachovat neslušně, protože jsem ho měla ráda. Říkala jsem kolegyni, že jsem měla blbou náladu a že už nemám. Ptala se, co se stalo, nebo co jsem s tím udělala, protože sama nebyla zrovna dobře naložená. No, krom toho, že jsem si pobrečela na záchodě, jsem se rozhodla, že ji budu mít lepší, protože je mi stejně na nic mít blbou náladu. Sobci budou sobci dál, sníh bude nebo nebude padat nezávisle na tom, a tak je to vlastně se vším. Mít blbou náladu nebo být naštvaná je mi úplně na nic. Jenom marním svým časem, ale nic se kvůli tomu nezlepší ani nezmění. Prostě mi ty životní trampoty nestojí za to, abych se plácala v blbý náladě.

Byla vybraná pěkná restaurace v Karlíně, kde si dělají vlastní pivo, a mají všechno možné s čuníkama. Chudák Táňa, která má prasátka ráda. Ceny byly teda taky dost luxusní, ale já večeři nepotřebovala (kulajda 95 Kč, burger cca 350 Kč), takže jsem se spokojila s jedním pivem do čtyřky. Nejen kvůli šetření, ale beru antibiotika, tak si úplně nechci zahrávat s alkoholem a studená limonáda taky není to pravé. Venku nádherně chumelilo a už cesta tam byla příjemným zážitkem. Povídání mě přivedlo na jiné myšlenky a ačkoliv jsem velmi brzy odcházela, abych stihla autobus, musím říct, že jsem si to užila a doufám, že nás teď už bývalý kolega někdy přijde navštívit i s novým prckem. Připadá mi vtipné, že naše hnědá koza Líza má stejný termín jako jeho manželka. Aspoň bych na to mohla pomatovat a včas se ozvat.

So 2. prosince, koledy

Dopoledne jsme jeli domů od tchyně a míchali modrou barvu na linku a dumali, jestli je výmalba pokoje ok, takhle zářivě tyrkysová a píchavá do očí, nebo bychom to měli ještě jednou přetřít něčím světlejším. Třeba naředit bílou?

Každopádně do linky jsme použili stejný akvamarín a frontonové práškové barvy. Vylezla nám příliš tmavě modrá. Tak jsme přidali akvamarín a znovu vyzkoušeli na zdi. Pro změnu byla příliš světlá. Přidali jsme tedy zase tmavou a vrátili se k té původní. Malovat se bude až zítra, protože s odpolednem už máme jiné plány.

Míchání barvy na dvoulinku v horní části pokoje
Já uklízím v pokoji – snažím se zorganizovat oblečení, papíry a klubíčka a manžel instaluje betlém vyřezaný tchánem na obecní úřad. Je opravdu hezký, takže myslím, že se máme čím pochlubit. Navíc je na něm obecní kaplička, náš kozel Hektor, tchynin pes Reese, minulý pes Markus a možná i naše Princezna a nějaké další kozy.

A v šest je před obecním úřadem u stromku slavnostní akce. Manžela uvrtají do zpívání a místostarostka předčítá naučné texty prokládané písněmi. Myslím, že je to dobře udělané a líbí se mi to. I když některé povídání o svatých není právě vhodné pro děti. Navzdory teplému oblečení je mi ke konci také chladno. Ještě že tu je svařáček a čaj. Prohodíme řeč s některými známými a odcházíme domů. Část lidí jde ještě do hospody. Jenže se tam bude kouřit. Holt na vesnici ta kulturnost ještě úplně nedotekla. Radši nemáme oficiální hospodu, než by se v ní nekouřilo.


Můj letošní první vyfocený vánoční stromeček a tenhle tu žije i přes rok!

Vyřezávaný betlémek za oknem má taky své kouzlo

Díky tomu, že jsme tam nešli, užili jsme si hezký večer s manželem. Sice ho pořád nemůžu uvyknout na milované chorvatské koledy – pořád jsou to pro něj jen veselé zahraniční písničky bez vánoční atmosféry – ale udělali jsme si soukromé duo, že on hrál na lesní roh a já zpívala Dobrého krále Václava. Naši oblíbenou koledu. Napoprvé to bylo blbý, vůbec jsem se nemohla trefit, připadalo mi to hrozně jiné, než když si to pustím z youtube. Tak jsme si to jednou zazpívali spolu s youtube a pak jsem to zkusila na hudbu. Byl to zajímavý zážitek. Nikdy předtím jsem nezkoušela zpívat za doprovodu a cítila jsem se tak nějak jako VIP. Jako celebrita v divadle nebo tak něco. A zároveň to bylo úžasně romantický, zpívat a hrát spolu jen sami pro sebe. (V deníku jsem našla, že ji znám asi od roku 2017, viz zde.)

Tchyně doma nadhodila, že by se možná ještě koledy zpívat neměly. Překvapilo mě to. Tak ona, křesťanka, bude proti koledám? Musela mi to vysvětlit. Ne že by se neměly zpívat vůbec, ale teď, před Štědrým dnem, respektive až před tím dalším. Říkala, že si to mám vygooglit, ona totiž s internetem moc nekámoší, co je v důchodu. Předtím normálně posílala maily a všechno. Tak jsem zagooglila a helemese, v Lidovkách jsem našla, že „Podle křesťanských tradic by se však koledy měly začít zpívat až na Štědrý den, kdy se oslavuje narození Ježíše Krista. Pro předcházející adventní období se hodí roráty, zpěvy, které vyjadřují očekávání, přípravy na tuto sváteční událost, a vůbec atmosféru celého adventního období.“ [1] Seznam rorátů v Praze letos najdete zde.

Ne 3. prosince, první adventní neděle

Dneska je první adventní neděle, říká se jí železná. Jestli máte adventní věnec, můžete na něm zapálit první svíčku, nezapomeňte, že příští se zapaluje proti směru hodinových ručiček. Taky doufám, že už jste si udělali čas na něco dobrého, ať už se jednalo o první várku cukroví, která se nedožila vánoc, trénink slavnostní vánočky, svařák, horkou čokoládu, nebo večer při svíčkách. Už je čas začít myslet na příjemné věci a udělat si chvíli klidu s knihou na relaxaci nebo povídání. Venkovní sníh láká k procházkám ladovskou krajinou a nebo běžkování. Tak šup šup, úklid může ještě tři dny počkat.

Dopoledne jsme byli krmit a já si hledala recept na cibulové chutney, chtěla bych udělat druhou verzi, trochu jinou než první citronovou. Uvidíme, jak se to povede. Odpoledne jsem chvilku psala blog, doufám, že na to bude čas i večer.

Odpoledne jsem udělala asi čtyři sklenky zkaramelizované cibulky. Když to hodnotím teď zpětně, ještě bez ochutnání, nechala bych ji možná ještě víc opéct. Ale bála jsem se, že bude úplně tekutá jako minule.

Zdroje:

[1] Černotová, Martina: Koledy se zpívají až od Štědrého dne. Předchází je roráty. Lidovky.cz, 24. 12. 2012, https://www.lidovky.cz/relax/zajimavosti/koledy-se-zpivaji-az-od-stedreho-dne-predchazi-je-roraty.A121221_165729_ln-zajimavosti_mct, cit. 3. 12. 2023

Další části vánočního deníku:

2. část: 4.–10. prosince 2023

3. část: 11.–17. prosince 2023

5. část: 24.–25. prosince 2023

6. část: 26.–31. prosince 2023

Žádné komentáře: