Začíná advent! Pojďme si ho společně užít. Připravila jsem pro Vás nový seriál se štítkem Vánoce. V prvním – dnešním – díle si povíme více o purpuře a zkusíme si ji sami doma vyrobit.
„Purpura je aromatická směs koření, dřevěných smolných pilin nebo třísek a vonných bylin, která slouží k vytváření aromatických vůní a kouře o Vánocích. … K dostání je běžně v prodejnách drogerie spolu s ostatními vánočními potřebami. Coby slavnostní vánoční vykuřovadlo má vlastně podobnou funkci jako kadidlo, vánoční františky nebo vonné tyčinky.“ [4]
„Tradiční vánoční purpura je germánsko-keltsko-slovanského původu. Lidé v průběhu letních měsíců sbírali bylinky, ať už léčivé, nebo čistě aromatické, a vázali je do svazečků. Ty následně visely v domácnostech, kde krásně voněly. Během vánočních svátků se svazek bylinek umístil na pláty plotny či do misky na rozpálené uhlíky. Díky tomu byla vůně daleko intenzivnější.“ [2]
Do purpury můžete dát následující suroviny:
- anýz, badyán, eukalyptové listy, hřebíček, jehličí, květy měsíčku, vřesu, heřmánku, chrpy či růží, levanduli, majoránku, mateřídoušku, mátu, meduňku, muškátový oříšek, rozmarýn, skořici, šalvěj, tymián, [1] [2]
- borůvkové, maliníkové, jahodníkové a ostružiníkové listy [1]
- kmín, fenykl, oregano. Většinou nechybí ani skořice a hřebíček, vhodná je i trocha jehličí. Fantazii se meze nekladou, na trhu tak seženete více druhů směsí. [3]
V Blesku [1] do ní přidávají ještě esenciální olejíček s typickou vánoční vůní: skořicový, hřebíčkový, borovicový, vanilkový nebo pomerančový. Valjentová [2] doporučuje použít jen jeden nejoblíbenější vonný olejíček, i když je lze kombinovat. K dříve uvedeným ještě doplňuje citrusy, smrk a mandle.
Vybrané bylinky a koření smíchejte a krátce rozmixujte nebo rozdrťte v hmoždíři, aby se směs zjemnila. Následně ji přesypte do uzavíratelné sklenice (nebo plastového sáčku [2]), nakapejte dovnitř esenciální olej (doporučuje se na jednu hrst směsi bylin a koření asi 20 kapek) a promíchejte. Takto vytvořenou purpuru nechte týden až dva rozležet, aby se aroma rovnoměrně rozložilo do všech bylin. [1][2]
Do purpury nepřidáváme sušené ovoce kvůli cukru, který v něm je, protože by se mohlo při zahřívání připalovat a zkazilo by vánoční vůni purpury. [2]
Purpura se zahřívá či nechává pomalu doutnat, čímž se zážitek z vůně stává mnohem intenzivnější. [2] „Dát purpuru na rozpálenou plotnu je v době sklokeramických a indukčních desek problém, který lze obejít např. tak, že se purpura dá zahřát do malého hrnce, pokud možno s tenkým dnem; vařič je nutné včas vypnout.“ [4] Případně můžete použít aromalampičku a směs do ní dát nasucho, nebo do vody.
A kdo by si chtěl místo purpury vyrobit pot-pourri, může použít:
- 3 celé skořice,
- 3–5 bobkových listů, nebo 3–4 badyány,
- 1 lžíce hřebíčku,
- šišky a větvičky jehličnatého stromu,
- přidat můžete i hrst sušené levandule, kousek jablka, pomerančové kůry a případně esenciální olej (smrkový, borovicový, pomerančový nebo citronový).
Všechny suroviny smíchejte dohromady. Dejte je do kastrůlku s vodou, zahřejte a nechte probublávat. Nezapomeňte vodu doplňovat, protože se bude postupně vypařovat. [5] Další návody najdete na [7]. Osobně by mě lákalo smíchat levanduli a rozmarýn, protože obojí mám velmi ráda a mohlo by mi to teoreticky růst na zahrádce (zatím se ani jednomu nedaří). A ty borovicové větvičky zní taky dobře. Jen pozor na to, že si tím doma zvyšujete vlhkost (a taky spotřebu elektřiny).
„Pot-pourri je označení nádoby obsahující směs sušených vonných rostlin a koření, která má za cíl vytvářet příjemné ovzduší v obytných prostorech. … Již ve středověku se ve Francii sušily vonné byliny a další ingredience k výrobě aromatických směsí k zlepšení ovzduší v obytných místnostech; tento zvyk se rozšířil i do Anglie. V 18. a 19. století byly pot-pourri typickou luxusní součástí měšťanské bytové kultury. … Nádoby se umísťovaly většinou v blízkosti kamen,“ lépe se pak po místnosti šírilo aroma. [6]
Říká se, že esenciální oleje mají různé pozitivní účinky [5]:
- jehličnany (jedle, smrk, borovice, cedr, cypřiš atd.) a esenciální oleje z nich nabízejí pomoc při kašli a rýmě, protože uvolňují dýchací cesty a taky pozitivně působí na náladu a uklidňují.
- Vánoční koření (skořice, hřebíček, vanilka, badyán, muškátový květ i ořech, anýz, jalovec, bobkový list atd.) má obecně antiseptické účinky, prohřívá a posiluje, zlepšuje náladu, snižuje napětí a stres, pomáhají při nachlazení i špatném trávení.
- Citrusové éterické oleje (citron, pomeranč či mandarinka) i samotné ovoce osvěžují a pročišťují vzduch, harmonizují psychiku, tiší bolesti hlavy a uvolňují, pomáhají lepšímu trávení. Někde jinde jsem ještě četla, že aktivizují, takže pozor na použití před spaním.
Zdroje:
[1] Purpura a františek patří k Vánocům! Jak je správně pálit? Blesk.cz. 2020-12-15 [cit. 2023-01-02]. Dostupné na: https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/664022/purpura-a-frantisek-patri-k-vanocum-jak-je-spravne-palit.html.
[2] Valjentová, Lenka. Tajemné kouzlo Vánoc: Proč purpura a františek tak krásně voní? Living.iprima 2022-12-10 [cit. 2023-01-02]. Dostupné na: https://living.iprima.cz/bydleni-ostatni-purpura-frantisek-vune.
[3] Sokolová, Dana. Tradice pálení purpury a vonných františků. Novinky.cz. 2022-12-21. [cit. 2023-11-27]
https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-tradice-paleni-purpury-a-vonnych-frantisku-40050849
[4] Purpura. Wikipedie. 2022-04-23 [cit. 2023-11-27] Dostupné na: https://cs.wikipedia.org/wiki/Purpura
[5] Valjentová, Lenka. Provoňte si domov adventním potpourri. Připravíte ho v hrnci z koření i jehličí. Living.iprima 2021-11-26 [cit. 2023-01-03]. Dostupné na: https://living.iprima.cz/adventni-potpourri-v-hrnci-zuzitkujte-zbytky-z-vyroby-vanocnich-dekoraci-a-cukrovi-51867.
[6] Pot-pourri. Wikipedie. 2022-11-05 [cit. 2023-11-27] https://cs.wikipedia.org/wiki/Pot-pourri
[7] Kornelová, Claudie. Báječné recepty na domácí potpourri, díky nímž bude váš domov vonět přímo nebesky. Prima receptář. 2020-11-8. [cit. 2023-11-27] https://prima-receptar.cz/bajecne-recepty-na-domaci-potpourri-diky-nimz-bude-vas-domov-vonet-primo-nebesky/
Žádné komentáře:
Okomentovat