pondělí 11. prosince 2023

České vánoční tradice a zvyky

Hned na úvod musím říct, že jsem přemýšlela, jaký je rozdíl mezi tradicemi a zvyky. Chat GPT, můj nový kamarád, mi řekl, že jsou tato dvě slova často používána jako synonyma, ale že existují určité rozdíly v jejich významu: „Tradice se obvykle odkazuje na dědičné zvyky, praktiky nebo rituály, které jsou předávány z generace na generaci v rámci určité kultury, skupiny nebo rodiny. Tradice představuje přenos hodnot, přesvědčení, rituálů nebo kulturních prvků z jedné generace na druhou. Tradice má tendenci být relativně stabilní a zachovávat svou podstatu v průběhu času.“ „...Zatímco zvyky se často zaměřují na konkrétní opakující se činnosti nebo postupy. Ve společném jazyce však lidé často tyto termíny používají vzájemně zaměnitelně, protože oba odkazují na předávání a udržování kulturních prvků v rámci komunity nebo rodiny.“ A snáz se mění podle potřeb. Takže zůstávám u toho, že to beru jako synonyma. ;-)

Psát o vánočních tradicích mě napadlo už když jsem sledovala bláznivého animovaného sněhuláka Olafa ve vánočním speciálu. Na základě toho jsem vloni napsala článek o našich/mých vánočních tradicích (najdete zde), ale pořád mi to je málo. Chtělo to speciální článek na české vánoční tradice!

Za vrchol vánočních svátků je považován Štědrý den, zejména večer. V tento den se rodiny scházejí k vánoční večeři, která tradičně zahrnuje rybí polévku, kapra s bramborovým salátem a vánoční cukroví.

Ježíšek a vánoční stromeček: Mnoho rodin si na Štědrý večer rozdává dárky, které pod stromečkem nechal zázrakem přicházející „Ježíšek“. Stromek je zdobený různými skleněnými (bohužel i plastovými) ozdobami (baňkami, šiškami...), vánočními čokoládovými kolekcemi, případně slaměnými nebo háčkovanými, paličkovanými ozdobami, záleží na vkusu a rodinné tradici. Také se dávají třpytivé řetězy, třepení, žárovičky nebo svíčky. Chat GPT mě pobavil tím, že si myslí, že zdobíme stromek oříšky, jablky a cukrovím. No, nevím jak vy, u nás to zvykem není.

Advent začíná čtyři neděle před Štědrým dnem a mnoho lidí si na adventním věnci zapaluje jednu svíčku každou neděli a připravuje se na příchod Vánoc. Tohle mě zaujalo, protože mi zapalujeme každou další neděli o jednu svíčku víc proti směru hodinových ručiček, jsou-li svíčky uspořádány do kruhu. Takže první týden hoří jedna, další týden dvě atd. Samozřejmě to má tu nevýhodu, že ta první je nejvíc vyhořelá. „U nás je adventní liturgickou barvou fialová, a tudíž by se měly používat svíčky a stuhy fialové. Tato barva symbolizuje noblesu, důstojnost, rozjímání a pokání. Tři fialové svíčky doplňuje čtvrtá růžová – barva naděje a zrození.“ [2] Kromě adventního věnce na stůl a další zelené výzdoby se u nás dělával i zelený věnec na dveře.

V různých městech a obcích jsou po celém adventním období pořádány vánoční trhy, kde lidé mohou nakupovat vánoční dárky, tradiční řemesla a ochutnávat vánoční dobroty. – Mám jisté pochyby o tom, že je to právě česká tradice, ale na druhou stranu to bychom se za chvíli dostali i k polemikám o stromku, adventním věnci, kalendáři a lecčem dalším.

Betlémy jsou oblíbenými vánočními tradicemi. Lidé si staví doma betlémy z keramiky, dřeva nebo jiných materiálů, zobrazující scénu narození Ježíše. Pokud je chcete mít co nejlepší, tak nezapomeňte, že Ježíšek se narodí až na Štědrý den a tři králové tam taky nemůžou být celý prosinec.

Mnoho věřících i ateistů navštěvuje půlnoční mše v kostelech, kde se slaví narození Ježíše Krista.

Zpívání vánočních koled je oblíbenou tradicí, zejména při návštěvě rodinných příslušníků a přátel na Štědrý den. – Ti přátelé mě vskutku zaujali. Znáte někoho, ke komu na Štědrý den jezdí přátelé? Lidi, co znám já, tak se uzavírají jen do rodinného kruhu.

Já bych snad ještě doplnila, že se často během adventu píše dopis Ježíškovi. Myslím, že se dává za okno a nemusí se posílat.

Na plotně se zahřívá purpura, která kolem sebe šíří příjemnou vánoční vůni. Kdybyste si ji chtěli vyrobit, psala jsem o tom zde. My doma odjakživa pálili na nehořlavé podložce během adventu ještě svíčky a taky voňavé františky. A na Štědrý večer nám na stromečku kromě svíček ve zvláštních podšálcích (podsvíčcích), z nich táta musel vylívat vosk, aby se do nich daly dát nové, visely prskavky.

Wikipedie za vánoční rekvizity považuje také květiny: vánoční hvězdu (= pryšec nádherný, poinsettia), cesmínu, jmelí, červený amarylis, vánoční kaktus nebo brambořík perský (Cyclamen persicum). [3]

Andělské zvonky/zvonění (= vánoční pyramida) se u nás v rodině nepoužívala, ale známí ji mají a jednu obrovskou jsem viděla před lety v Německu. Jedná se o jednoduchou konstrukce, která se staví nad zdroj tepla, nebo se pod ní zapálí svíčky. Proud teplého vzduchu roztočí vrtulku, a tak začnou zvonit kovové tyčinky nebo malé zvonky po jejím obvodě. [3]

Jako děti jsme někdy zapalovaly svíčky pouštěly je v lodičkách z ořechových skořápek do mísy s vodou, nebo nám máma koupila plovoucí svíčky. Nádherné bylo, když se takhle pouštěli na náměstí v kašně (samozřejmě za veřejné podpory města). [3]

Vaječný koňak. Dříve leckde doma vyráběný. Patří k Vánocům stejně jako další alkohol: horká medovina, svařák, punč atd.

[1] Chat GPT.

[2] Odkud se vzala tradice adventního věnce a jakou barvu mají mít jeho svíčky? Kudyznudy. https://www.kudyznudy.cz/aktuality/odkud-se-vzala-tradice-adventniho-vence-a-jakou-bahttps://www.kudyznudy.cz/aktuality/odkud-se-vzala-tradice-adventniho-vence-a-jakou-ba, cit. 8. 12. 2023

[3] Vánoce. Wikipedie. 5. 12. 2023, https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1noce#Tradice, cit. 10. 12. 2023

Žádné komentáře: