čtvrtek 7. prosince 2023

Kaffe Fassett [čti kíf fazet]

U příležitosti jeho 86. narozenin píšu malý článek o tomto známém návrháři. Frank Havrah „Kaffe“ Fassett, MBE se narodil 7. prosince 1937. Je to americký umělec žijící v Británii se svým manželem Brandonem Mablym (a ano, v Anglii mohou být dva muži manželé, snad už od roku 2014). Nejvíc známý je pro své barevné vzory v dekorativním umění: pletení, patchwork, malba a keramika. [1] Když si na jeho styl trochu zvyknete, poznáte ho téměř neomylně.

Co je to MBE za jménem na Wikipedii? Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE). Kaffe Fassette je nositelem britského rytířského řádu, který odměňuje příspěvky do umění a věd, práci s charitativními a sociálními organizacemi a veřejnou službu mimo státní službu. 

Ve 27 letech se přestěhoval do Londýna, aby tam mohl malovat. Koncem 60. let se Fassett setkal se skotským módním návrhářem Billem Gibbem a až do jeho předčasné smrti v roce 1988 byli velmi blízcí přátelé a spolupracovníci v oblasti designu. Fassett vytvořil spouty mnohobarevných, složitých návrhů pletených oděvů, které se staly jednou z Gibbsových ochranných známek. 

Týmová spolupráce s jeho designérským partnerem a manažerem studia Brandonem Mablym mu umožnila navrhovat prošívané přikrývky, látky, jevištní výpravy a kostýmy pro Royal Shakespeare Company a zároveň se zabývat výrobou hadrových koberců, pletením, gobelíny a mozaikami.

Fassett, autor více než 40 knih, se soustředí spíše na výuku barevných a designových fází řemeslné práce než na fázi výroby. Kromě knih vystoupil v televizní a rozhlasové show související s řemesly pro BBC a Channel 4, včetně své vlastní Glorious Color .

Jeho potisky látek jsou převážně využívány v patchworku. Je návrhářem především bavlny pro Free Spirit Fabrics. Ovšem ani my pletařky nepřijdeme zkrátka, protože navrhuje pleteniny pro Rowan Yarns. Na Ravelry má 390 návodů. Já si toužím uplést především pestrobarevný svetr s vlčími máky.

Co říká o svém stylu? Pro mě má oděv potenciál stimulovat, ohromit a pobavit každého, kdo jej uvidí. Měl nositeli slušet a co nejlépe využít jeho tvar a barvu. Pokud bude pletař věnovat oděvu hodiny práce a ne kupovat konfekci, měl by být nadprůměrný, něco, co byste ve svém běžném obchodě snadno nenašli. Inspiruje se zejména velkými světovými výrobci přikrývek. Za hlavní knižní nakopávač k činnosti považuje knihu Vogue Knitting Ultimate Knitting Book [2] 

Jaká je jeho oblíbená příze z aktuální kolekce Rowan? Felted Tweed. [2]

A oblíbený pletací vzor? Stocking stitch (stockinette stitch), který mi v Čechách nazýváme lícový žerzej. Spočívá v kruhovém pletení stále hladce, nebo v rovném pletení v lícové řadě hladce a rubové obrace. Google překladač si s tímto textem moc neporadil a navrhl, že by se steh mohl nazývat punčochový, takže bacha na to. A to už tolik věcí zvládá! „Kouzlo je v barevných kombinacích. Nejlepší vlákno je 100% přírodní vlna, to je král.“ [2]

Nejlepší rada, jakou kdy dostal? „Dělej, co se ti líbí, ale vylepšuj to.“ Tenkrát se to týkalo malování. [2]

A pokud máte rádi něco ze soukromí, tak tady je jedna drobnost: „Sbírám vše, co mě těší a stimuluje obvykle textilie, keramika, korálkové předměty atd. Vždy hledám dobré vzory a barvy. Nejšťastnější jsem, když narazím na staré dílo a pořád mě to těší. Kdybych nenašel textilní návrhářství, mohl bych být ve světě filmu a divadla. Jsem velmi špatný v udržování pořádku v pracovním prostoru a spotřebovávám mozkovou sílu na jemné detaily.“ [2]

Zdroje:

[1] Kaffe Fassett. Wikipedia. 27. 6. 2023, https://en.wikipedia.org/wiki/Kaffe_Fassett, cit. 3. 12. 2023

[2] Kaffe Fassett. Rowan. 2023 https://knitrowan.com/en/designers/kaffe-fassett, cit. 3. 12. 2023

Žádné komentáře: