středa 3. října 2012

Radost i zklamání z Krásné paní

Minulý týden jsem si pořídila kalendář Krásné paní, který jsem viděla u několika svých známých. Byla to pořádná drahota, ale prostě jsem ho musela vyzkoušet. Možná je tam víc zahradničení, než by se mi líbilo, ale uvidíme. Dnes jsem se od své kolegyně dozvěděla, že si jej pořídila také. A stejně jako já ještě neměla čas se do něj ani podívat. To mě navnadilo a hned když jsem přišla domů, otevřela jsem knížečku, která k němu patří.

Jaké však bylo moje zklamání a rozčarování, když jsem zběžně prolétla očima obsah. To si snad dělají legraci! Tajemství císařovniny krásy, Sissin kult vlasů, Péče o tělo ve dvorských komnatách, Hygiena císařských úst, Krémy pro zvláštní účely, Sissiny vonné esence… Tohle všechno by bylo vážně opravdu super, neboť se o Sisi tak trochu zajímám a něco nového bych se o ní dozvěděla velice ráda. Ale co je moc, to je moc. Četla jsem o ní zatím jen jednu knihu – Tajemství císařovniny krásy od Jutty Wellmannové a právě jsem se chystala udělat si pár opisů zajímavých informací. Pro vlastní použití a s uvedením citace. A jaké že jsou názvy kapitol? Sisin kult vlasů. Sisina tajemství krásy: Péče o císařskou pleť, Péče o tělo ve dvorských komnatách, Hygiena císařských úst, Krémy pro zvláštní účely, Sisiny vonné esence a tak dál, a tak dál. Možná se mýlím, ale podle všeho to vypadá na prachsprosté okopírování pouhé jediné knihy. Bez uvedení zdroje. A navíc s chybou! – Sisi se má správně historicky psát s pouhým jedním S.

Ach, tak nakonec je přeci jen na boku napsán zdroj. Stačí trochu hledat. No, teď tedy nevím, zda si mám některé informace opsat, nebo se spolehnout jen na to málo, co je v této knížečce. A věčná kontrola, co už mám a co ne, se mi také moc nelíbí. Aspoň mám pocit, že jsem moderní a IN, když už jsem si jednu z jejích voňavek sama udělala. :-)

Žádné komentáře: