středa 23. září 2015

Hra Gloom

Gloom je hra nešťastných nehod a jejich hřbitovních následků. Po prvním přečtení do češtiny přeložených pravidel jsem byla mírně znechucená – co to je za hnusárnu? 

Jednou z mála výhod této úchylné a zvrácené hry je, že ji mohou hrát dva hráči. Teď už k těm nevýhodám: anglické znění!!! I když si můžete stáhnout české vysvětlení pravidel, na kartičkách jsou anglické popisky, které vám hru značně komplikují, tedy pokud si při ní chcete vyprávět příběhy, což je údajně mnohem lepší, než pouhé hraní. Ale abych začala od začátku.

Hru mohou hrát 2–4 hráči, každý bude mít svou rodinu. Doba hry je přibližně hodina a doporučený minimální věk je 13 let. Důležitou roli zde hraje náhoda – jakou dostanete kartu a taky trochu strategie. V podtitulku je napsáno: Hra nešťastných nehod a jejich hřbitovních následků. „Ve hře přejímáte kontrolu nad osudem excentrické rodiny vyvrhelů a misantropů. Váš cíl je smutný, ale jednoduchý: chcete své postavy nechat trpět těmi nejhoršími myslitelnými způsoby, než je zlomené a zničené předáte do náruče zasloužené smrti. Vykládáním karet se strašlivými nehodami (jako je zapečení do koláče, pozření lasičkami nebo zlomení všech kostí v těle) se snažíte dosáhnout co největšího počtu negativních bodů, abyste své bezcenné živé postavy mohli proměnit v mrtvé, ale o to cennější. Naopak své spoluhráče se snažíte pomocí „šťastných karet“ zásobit pozitivními body. Vyhrává hráč s nejnižším počtem bodů (tj. v absolutní hodnotě s nejvyšším záporným číslem)!“

Aby byla hra zábavná, měli byste každou vykládanou kartu okomentovat, či spíše k ní vytvořit příběh. Karty s kladnými nebo zápornými body přikládáte přímo na karty postav (díky průhlednosti jsou pořád vidět) a vyprávíte, jak se stalo, že někdo byl zatížen horečkou nebo dostal vředy. Měli byste vysvětlit, proč se lord Wellington-Smythe velkolepě oženil, jak stálo na kartičce. Podtitulek zní: Je to nejšťastnější den jeho života... a možná poslední. Proč byl někdo okouzlen cirkusem? Jak se mohl otrávit vypitím příliš mnoho žita (rye)?

Hra je plná černého humoru, vytvořil ji Keith Baker a v roce 2004 ji vydal Atlas Games. Inspirovaná je Adamsovou rodinou, Zánikem domu Usherů či filmy Tima Burtona. „Hra obsahuje průsvitné karty, které odhalují či zahalují efekty karet pod nimi. Tento inovativní způsob funguje výborně a jedním pouhým pohledem na danou postavu zjistíte, jak na tom je. Na konci hry součet viditelných čísel určí vítěze. Nechť vyhraje ten nejnebožejší!“

Pokud vás to bude bavit, můžete si pořídit hned několik rozšíření:
  • Unhappy Homes: rozšíření z roku 2005 obsahuje nové karty rodin. Přibližná cena 400 Kč.
  • Unwelcome Guests: rozšíření z roku 2006. Přibližná cena 400 Kč.
  • Unfortunate Expeditions je z roku 2009.
  • Unquiet Dead: vše se točí kolem nemrtvých. Smrt přestává být jistotou, takže se dá očekávat, že bude možné oživování. Jedná se o rozšíření z roku 2013.
  • Variantou je Cthulhu Gloom z roku 2011, který jsem nalezla za 519 Kč.
Cena základní hry Gloom jse pohybuje kolem 560 Kč.

Zdroje:
vlastní zkušenost
http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/gloom-956/

Žádné komentáře: