úterý 22. září 2015

Paní Zima (***)

Pohádka z roku 2008 není žádný zázrak, především je dost podivná grafika v zemi paní Zimy, ale koukat se na ni dá, protože je to zajímavý příběh o dvou sestrách: pilné a pracovité Marii a líné, vymlouvavé Lujze. Na ČSFD dostala německá pohádka pouhých 38 %. Některé výtky jsou jako bych je psala já – jak mohou být dvě sestry tak rozdílné? Resp. proč matka jednu honí do práce jak šílená a druhou ne, když je má obě stejně ráda? Kdyby to byla macecha, nebo z jedné dělala Popelku, bylo by to pochopitelnější.

Asi už jsem zkažená detektivkami, ale paní Zima se mi nelíbí. Je tak sladká a milá, hned vítá příchozí holčičku... celou dobu jsem čekala nějakou proradnost: že ji bude chtít zabít, vykrmit jako Jeníčka s Mařenkou, nebude ji chtít pustit domů a udělá si z ní služku... nevím, byla příliš uměle nadšená z návštěvy cizího dítěte, které očekávala... Hodné tetičky jsou normálně hodné, boubelka, která šila pro svou pomocnou sílu krásné šaty, je silně podezřelá.

Na pohádce jsou zajímavé další dvě věci: první, že u nás je to Paní Zima, zatímco Slováci mají Perinbabu, přičemž ale ve filmu je zimy tak málo, že o ní skoro nelze mluvit, a ta druhá, že dobrý konec neznamená velkou lásku a svatbu. A také v této pohádce nebyl v podstatě nikdo zlý, jen líný.

Žádné komentáře: