úterý 1. září 2015

Kocour v botách (****)

Příběh vypráví o třech synech mlynáře: Hermannovi (Josef Heynert), Hubertovi (Stefan Haschke) a Hansovi (Jacob Marschenz), kteří po smrti svého otce dostanou různé dědictví. Nejstarší mlýn, prostřední osla a nejmladší Hans kocoura. Zdrcen ze smrti otce a nešťastný z mizerného dědictví přemýšlí, že si z kocouří kůže nechá udělat palčáky, čímž si mé sympatie rozhodně nezíská. Brzy se ukáže, že zrzavý kocour Minkus (Roman Knižka) není jen tak obyčejný kocour. Umí mluvit a chce po svém páníčkovi holinky. Jsou to sice jeho poslední peníze, ale Hans mu uvěří, že když mu dá boty, povede se jim všem lépe, a tak to udělá. Kocour se promění do lidské podoby a odkráčí na tři dny pryč. Během té doby se přižene zlý kouzelník a vládce v oblasti za mostem Abbadon (Jürger Tarrach), který se rád chlubí svou mocí a toho, kdo mu neplatí daně, promění v psa. Král Otto (Kai Wiesinger) si s ním neví rady, protože na něj je každý člověk krátký. Princezna Frieda [frýda] (Jennifer Ulrich) má ráda koroptve, ale v jejich oblasti už žádné nežijí, také se v království nic neděje a ona se zoufale nudí.

Pohádka je hezká a místy i vtipná, ačkoliv se domnívám, že autoři si mohli více pohrát s postavou kocoura a jeho strachem z vody, psů a podobně. Povedlo se jim například, když Minkus přesvědčuje Hanse, že se může setkat s princeznou, když udělá jednu šíleně těžkou a ošklivou věc... vykoupe se v jezeře!

Na ČSFD jsem našla alespoň deset kocourů...
  • Kocour botách (64 %) z roku 1958 ze Sovětského svazu se v originále jmenuje Novyje pochožděnija Kota v Sapogach. V jediných dvou komentářích si to lidé chválí s tím, že na tehdejší dobu je to hezké a že se cení využití skutečných zvířat.
  • Karel Pech natočil v roce 1961 v Československu televizní film Kocour v botách, v němž hrál Karel Höger. Více o něm na ČSFD není.
  • Japonský animovaný Kocour v botách (77 %) je z roku 1969 a hraje v něm Kazuo Kumakura. Hlavní hrdina se zde jmenuje Pierra a je to chudý chlapec, jeho chytrý kocour Pero se mu postará o lepší život. Jeho pokračováním je Kocour v botách 2: Cesta kolem světa (74 %) z roku 1976 režíroval Hiroši Šidara. A Kocour v botách 3: Na Divokém západě (78 %), který je kupodivu z roku 1972! Režíroval ho Tomoharu Kacumata. V tomto dílu se Pero snaží pomoci městečku tyranizovanému zločineckou bandou, ale kromě ní proti němu stojí trojice nepřátelských koček, kterým vadí, že Pero nejí myši.
  • Americký hraný Kocour v botách (61 %) z režie Eugena Marnera z roku 1988 vypráví o třech synech mlynáře, z nichž nejmladší Corin zdědil kocoura, s nímž se vydal do světa.
  • Kocour v botách (48 %) z roku 1993 tak trochu připomíná toho z Toma a Jerryho. Je animovaný, z Austrálie a oproti ostatním, které jsou většinou osmdesáti minutové trvá jen necelou hodinu.
  • Animovaný Opravdový příběh Kocoura v botách z roku 2009 získal na ČSFD jen 32 %. Pochází z Francie a jde o klasický příběh, kdy mladý mlynář zdědí po smrti svého otce kocoura. Pomůže mu získat princeznu Manon?
  • Animovaný americký Kocour v botách (67 %) z roku 2011 je oblíben nejen u dětí, protože je vtipný, umí dělat krásný kukuč a hraje v něm Antonio Banderas a Salma Hayek. Příběh vypráví o tom, jak se kocour měl, než se stal přítelem Shreka.
Ten, na kterého jsem koukala já, je německý z roku 2009 a trvá hodinu. Režíroval ho Christian Theede a na ČSFD získal pouhých 45 %, ačkoliv u mě má jednoznačně čtyři hvězdičky a přemýšlím i nad pěti. Kdyby to byla o trochu větší legrace, měl by je hned. Popravdě se mi mnohem víc líbí kocour než mlynář Hans a to především díky jeho zajímavým modrým očím. Ale když si prohlížím, v jakých filmech hrál, nic mi není povědomé, přitom mám pocit, že ho odněkud znám.

Žádné komentáře: