středa 16. září 2015

Negativní společenská hra Infarkt

Jednou z negativních her je  Infarkt, která se mi nelíbila, protože jejím cílem bylo zvát své protihráče na párty a podávat jim různá nezdravá jídla, aby co nejvíc onemocněli.  Vyhrává ten, kdo úspěšně zavraždil své nepřátele a sám zůstal naživu, což sice bývá v mnoha hrách, ale přivozování rakoviny, cukrovky apod. se mi jeví jako zvláště morbidní.

Infarkt mohou hrát dva, což je výhoda, když nemáte početnou rodinu nebo přátele stále při sobě, ale také pět lidí, což je zase na pořádnou partu málo, takže jsme to hráli v párech. Doporučený věk je od deseti let a předpokládaná doba trvání je 45 minut. Autorem je Vladimír Brummer a hra je z roku 2011. Seženete přibližně za 425 Kč.

Na začátku hry dostanete některou z postav (není mezi nimi žádný rozdíl), aby vám patřila určitá barva, a kartičku, na níž jsou ukazatele šesti nemocí: cholesterol, vysoký tlak, deprese, obezita, cukrovka, rakovina. Na začátku hry jsou všechny ukazatele na nule, kdo dosáhne na některém z nich desítky (kromě obezity) zemře a vypadává ze hry. Také dostanete nějaké potraviny a léky.

Hra probíhá v kolech a každé kolo začíná následující hráč. Nejprve se vyloží o jednu kartu negativních událostí (příjezd tchyně, průjem, problémy v práci...) více, než je hráčů a každý si jednu vybere. Ta hned ovlivní ukazatele nemocí. Všichni hráči pak naráz mohou provést tři různé akce (na jedné jich může být více). Mezi akce patří tyto:
  • práce – přináší peníze, ale zvyšuje depresi,
  • supermarket – umožňuje nákup karet potravin a kuřiva (koupené karty se tahají náhodně z balíčku),
  • domov – sníží depresi a navíc může hráč buď sám zkonzumovat dvě karty ze supermarketu, nebo uspořádat párty, na které je podá sousedním hráčům a ti nesmějí odmítnout; karty pak zvýší nebo sníží ukazatele nemocí jeho nebo oněch hráčů,
  • posilovna – snižuje obezitu a depresi, ale stojí peníze,
  • lékárna – umožňuje nákup karty léku (rovněž náhodně z balíčku), kterou hráč může kdykoli během hry spotřebovat a zlepšit tak své ukazatele,
  • bleší trh – umožňuje výměnu hráčových karet za vyložené karty.
Dají se hrát i rozšiřující akce, ale těm se tu nebudu věnovat. Zemře-li některý hráč, ostatní se mu musejí složit na pohřeb, jinak se jim zvýší deprese. Navíc dojde-li ke smrti na párty, zvýší se deprese jejím účastníkům. Tak může dojít k řetězové smrti několika nebo i všech hráčů najednou. Hra končí, jakmile zůstal naživu jeden hráč. Ten vyhrává. Dojde-li k výše zmíněné řetězové smrti všech zbývajících hráčů, vyhrávají všichni, kteří zemřeli najednou jako poslední. A přesně to se nám na konci hry povedlo – zemřeli jsme úplně všichni najednou a to nás bylo pět!

Zdroje:
vlastní zkušenost
http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/infarkt-2406/

Žádné komentáře: