středa 2. září 2015

Vlkolínská stavení

Zvonice
Článek je pokračováním vyprávění Kočka z Vlkolínce.

Na návsi si prohlížíme studnu a zvoničku. Fotím staré baráčky a jdeme se podívat k bufetu „na kopci“, kde opravdu nemají nic lepšího, takže nám paní o konkurenci nekecala. Dáme si buchtu s jahodovým džemem, ale nezdá se být zrovna domácí – aspoň ten džem je nic moc – a meteník, což je „buchta“ s kysaným zelím. Navrchu je spousta česneku a chutná to dobře, i když je to dost mastné.


Studna
Obcí protéká v dřevěných žlabech potok. Dominantou osady je srubová dvojpodlažní zvonice z roku 1770 a třináct metrů hluboká srubová rumpálová studna z roku 1860. Zajímavé na nich je i to, že jsou stejně jako domy ve vesnici pokryty šindely, přičemž zvonice je má na sobě i z boční strany. Dnes už má Vlkolínec vodovod.


Roľnícky dom vo Vlkolínci slouží jako muzeum. Spolu s dvorem a hospodářskou budovou představuje bydlení a hospodaření lidí v minulosti podobně jako u nás třeba Michalův statek (psala jsem o něm v článku Michalův statek v Pohledi a Michalův statek v Pohledi na Vánoce) či některé skanzeny (Veselý kopec, v Rožnově pod Radhoštěm apod.). Čelní a dvorní fasáda domu jsou pomazané hlínou a dvakrát do roka natírané barvou. Stěny interiéru jsou obílené, stropy jsou trámové se záklopem. V pokoji a síni jsou původní pec a ohniště. Po obnově v 80. letech 20. století spadá objekt pod správu Liptovského muzea v Ružomberku.
Roľnícky dom
 

Sýpka
Ve Vlkolínci se ještě nachází tzv. Sýpka, o které jsem se ale nikde nic moc dalšího nedočetla. Mohu vám tedy říci jen to, že je to další veřejně přístupný objekt, který dříve skutečně sloužil jako sýpka. Je to malé patrové stavení, ve kterém se pořádají výstavy. My zde měly možnost zhlédnout paličkovanou krajku, zvláštně tkané (pro mě neznámá technika!) košíky, vyšívání a malované obrazy.

Na východním svahu Sidorova se nachází chráněný přírodní výtvor Krkavá skala, kolem které jdeme po žluté a zelené značce do Ružomberka. Výška brala je 22 m, na vrcholu roste skupina borovic lesních. Vlčí skála zase spadá do Trlenskej doliny a je příkladem travertinovéhou souvrství v podobě terasy, na jejímž vrcholu stojí zotavovna jezuitského kláštera. V této dolině se též nachází Doggerské skály. 


Přístřešek v pozadí s Krkavou skalou











Žádné komentáře: