úterý 29. září 2015

O princi Truhlíkovi (**)

Česká televize tvůrčí skupina K. Krejčí – I. Průchová vytvořila v roce 1996 pohádku dle scénáře Ireny Pavlové, režírovala Vlasta Janečková.

Ještě když jsou princi čtyři měsíce nemá jméno. Trochu přestárlí rodiče chtějí něco, co bude v sobě obsahovat krásu a dobro, ale Dobrokras zní moc jako nějaká jeskyně ;-). Následně ho rozmazlují a ačkoliv u nich od jisté doby bydlí jeho bratranec Zvonimír (Míra), Dobroušek si pořád hraje s medvídky a nenaučí se nikdy psát ani číst, což je trochu handicap, když se chce ucházet o sečtělou a básně píšící princeznu Augustu. Toho autoři docela vhodně využijí v různých situacích, ale jinak je pohádka opravdu slabá. Taková trochu roztahaná a nudná. Jako v pohádkách z doby komunismu působí napravený pracovitý princ, který si myslí, že pro něj bude užitečné umět podojit kozu a posekat dříví, zkrátka pracovat rukama.

Prince Dobromila (Truhlíka) hráli Petr Rajchert a Jan Horváth, Míru Tomáš Pavelka a Martin Luhan, krále Vladimír Brabec, královnu Gabriela Vránová, princeznu Augustu Kateřina Brožová, otce Augusty Jan Preučil, stařečka Lubor Tokoš, Vítěnku Klára Pollertová-Trojanová, reportéra David Prachař, lupiče Petr Štěpánek, Václav Vydra, Radim Hudousek, sluhu Otto Rošetzký. Na ČSFD má pohádka 51 %. A když si čtu názory ostatních, dovtípím se, co mi tam tak vadilo a nesedělo – oblečení je na pohádku opravdu nezvyklé.

Teda královna s nalakovanými nehty, to je úlet! (Hned na úplném začátku, když kolíbe miminko.)

„Za tuhle urážku mi zaplatíš. Odvolej to!“
„Odvolávám, není to slepice. Je to husa.“

Žádné komentáře: