pondělí 9. listopadu 2015

Velké pravdy 2

To, že někde něco není, ještě neznamená, že je to tam, kde to mít chceš. – Například jsem si všimla, že klíče nejsou na stole, což je fajn, protože už jsem si je dala do kabelky. Jenže to není jisté, možná jsem je zapomněla v koupelně na poličce, na záchodě, protože jsem tam šla hned po příchodu domů a pověsila je na topení, kde je k tomu jako stvořený háček, příp. je někdo použil či dal někam jinam.

Je to v hlavě. Když se něčeho bojíte, nebo vás něco bolí, můžete to do určité míry zahnat tak, že myslíte na něco jiného. Urputně se na to soustředíte, např. počítáte po třech až do stovky a pak zpátky. Podstatné je, že když zaměstnáte mozek jednou velice náročnou činností, nezbude vám dost prostoru na myšlení na jinou. Proto lze jako relaxaci používat náročnější ruční práce, třeba pletení vzorů, v nichž musíte počítat. Samozřejmě to funguje jen velice krátkodobě a dlouhodobě by to ani nebylo zdravé. S holkama tomu také říkáme metoda modrého slona. Je to o tom, že mozek neumí NE, tzn. když vám řeknu, ať nemyslíte na růžového slona, budete s tím mít problém. Začnete si ho představovat a budete ho horko těžko vyhánět z hlavy. Kdybych vám ale místo toho řekla: Soustřeďte se na modrého slona, růžový vás dost možná ani nenapadne. S úspěchem jsme to používaly třeba ve smutných porozchodových obdobích, kdy nemyslet na bývalého partnera je neskutečně těžké, zato se dá celkem snadno myslet na cokoliv, co děláte a může vás to plně zaměstnat.


Pravidlo pro fotografy: Když vidíš něco pěkného či zajímavého, vyfoť to hned teď! Nečekej, že cestou zpátky bude lepší sluníčko, víc času a podobně. Běžně pak jdeš jinou cestou, nebo prší.

Další najdete v mém dokumentu – https://docs.google.com/document/d/1w-N7XyHi5BFWq1KShxe9FHG4ErMysQSsm_Tk4ewAEP4/edit. Máte nějaké své vlastní vyzkoušené velké pravdy?

Žádné komentáře: