pondělí 23. listopadu 2015

První sníh zimy 2015/2016

Uplynulý víkend jsem měla mírně řečeno motorkářský. V pátek jsem se vrátila domů a v sobotu jsme šli kupovat motorku... ne sice pro mě, ale stejně se mi nelíbila. Taková nějaká hranatá... Odvoz a uskladnění byly docela dobrodrůžo, ještě nás čeká technická, pojištění a já nevím, co všechno, naštěstí to jde dost mimo mě. 

Přes den krásně svítilo sluníčko, ale zrovna na postrkávání motorky – momentálně nepojízdná – začalo sněžit. I když se to příliš nehodilo, dala jsem svému nadšení volný průchod. První sníh je podle mě důvod k oslavě. První sníh znamená, že přišla zima, období klidu a útlumu. Blíží se Vánoce, je čas na zapalování svíček, válení se v křesle s knihou, pečení cukroví (uvažuji o spešl perníčcích, které se musí měsíc uležet), přípravu svařáku a ohřívání medoviny.

V neděli jsme vyrazili na obcházení baráků a poptávání motorek. Zajeli jsme i do Kramářství, prý do největšího vetešnictví v Česku. Nachází se na přebudovaném a mírně zanedbaném zámku v Martinicích. Otevřel si ho kutnohorský automechanik Pavel Kuře. Na zámku najdete všechno možné, čínskými hrnečky počínaje, přes obrazy, křesla, knihy, různé stroje, lampy, šperky, až po klubíčka a oblečení.

A něco málo z historie: 
Jan Vražda z Kunvaldu nechal v roce 1680 postavit naproti staré tvrzi raně barokní zámeček. Majitelé zámku se různě střídali, v roce 1792 sloužil zámeček jako obydlí purkrabímu a vrchnímu myslivci, později již jen hospodářským účelům.

„Za německé okupace v roce 1939 byla na dvůr uvalena tzv. „nucená správa“, neboť byl židovským majetkem, a jeho vlastníka i s ženou a dcerou nacisté umučili v koncentračním táboře v Terezíně. Po válce koupil statek i se zámečkem Karel Polák z Trmic u Ústí nad Labem, který jej ale po roce 1948 předal státu. V roce 1952 jej dostalo do užívání jednotné zemědělské družstvo, které zámek využívalo jako skladiště. Po sametové revoluci 1989 zámek zrestituoval Karel Polák, ale neprovedl na něm žádné opravy a v roce 2008 ho prodal Pavlu Kuřeti ze Zruče nad Sázavou, který si v něm o rok později otevřel vetešnictví.

Na zámku se pořádají farmářské trhy, kurzy kreslení a různé další akce jako třeba srazy veteránů-motorek a aut... přijďte se podívat, ale ne v botách na jehlách... v zimě je na většině míst zima, tak na to myslete.

Zdroje:
http://extrastory.cz/ze-zamku-v-martinicich-se-stalo-nejvetsi-vetesnictvi-v-cesku-za-vetesi-sem-jezdi-i-celebrity.html

Žádné komentáře: