středa 4. listopadu 2015

Bylo nebylo (*)

Opravdu zajímavá karetní hra, která nás nebavila... asi špatně naladění hráči. Cílem je vyprávění příběhů, přičemž se snažíte zbavit karet, které máte v ruce. Když máte v ruce deset karet, dost vám překáží a ani sami se v nich pořádně nemůžete vyznat. Máte se dobrat ke konci (jedna z 55i karet Šťastně až navěky).

A v průběhu vyprávění se postupně zbavujete karet různých kategorií, které máte v ruce. Ty jsou z kategorií postavy (královna, vlk...), předměty (kouzlo, meč...), místa (palác, les...), vlastnosti (šťastný, přestrojený...) nebo události (hádka, setkání...). Nutno připomenout, že každá vyložená karta by měla být zmíněna v samostatné větě a mít pro příběh nějaký význam.

Ke změně vypravěče dojde, když ho přerušíte kartou Přerušení, nebo máte kartu o věci, postavě, místě atp., které zmínil ve svém příběhu. Případně pokud si to stávající vypravěč přeje. Ale také, když se odmlčí ve svém vyprávění na déle než pět sekund, „pokud vypravěč začíná bezcílně tápat, vyprávění přestává mít smysl, vypravěč se pokouší vyprávět něco, co je nelogické, či popírá něco, co se stalo dříve...“.

V praxi se ukázalo, že jsme schopni příliš rychle dovést příběh do konce, sice ne úplně smysluplného, ale dovedeme a ostatní nic nevyhodí, jen koukají, jak rychle vyhazujete karty. Hra trvá přibližně půl hodiny.
Asi by to chtělo zkusit ještě jednou, s jiným osazenstvem, jestli se to zlepší.

Žádné komentáře: