pondělí 28. prosince 2015

Kam v Praze...? (rozcestník)

Postupně doplňovaný článek o tom, co se dá zajímavého navštívit a vidět v Praze. Takový souhrn mých článků. Datumy v závorkách jsou kvůli tomu, abyste si mohli ověřit aktuálnost uvedených informací.
  • do muzea?
Chvalský zámek je trochu z ruky, nachází se v Praze 20 – Horních Počernicích. Konají se tam nejrůznější výstavy. V dubnu 2015 jsem tam byla na motorkách a můžete si o tom přečíst zde

Plynárenské muzeum potěší spíše vybrané jedince, mně se návštěva jakžtakž líbila, ale nic zázračného, protože průvodkyně byla zrovna nemocná, nebo někde mimo. Vstup je volný, takže doporučuji už pro tu srandu moci si vyzkoušet, jak se na ulicích rozsvěcely lampy dříve. "K zajímavostem a raritám muzea patří oválný plynovod z Karlova mostu z roku 1878, jeden z prvních plynových motorů z 19. století, dále plynová promítačka filmů, mincový plynoměr, automatická pračka Moretta s plynovým ohřevem vody, secesní plynový lustr, plynový mandl, lednička nebo řada historických plynových žehliček." (čerpáno ze stránek firmy Pražská plynárenskáNajdete ho v ulici U Plynárny 500/44 v Praze 4. Termín návštěvy muzea je třeba předem dohodnout na telefonních číslech 267 175 209 nebo na adrese Jan.Zakovec@ppas.cz. (2015)
  • do kostela?
Karpatský chrám svatého archanděla Michaela najdete ve stráni pod Petřínem. Jedná se o velice zajímavý dřevěný kostel, který byl Rusíny v roce 1929 darován Praze. Psala jsem o něm v článku Dřevěný kostel v centru Prahy aneb Karpatský chrám svatého archanděla Michaela
  • do galerie?
Marie Brožová má galerii na Malém náměstí 11. Jedná se o malířku používající jako výtvarné médium výhradně pastelky. Její obrazy jsou tak nádherné a plné barev, že musela začít dělat veřejné kreslení, aby jí lidé mohli uvěřit, že skutečně maluje obyčejnými českými pastelkami Koh-i-noor. Můj článek o ní najdete zde. (21. 12. 2015)
  • do antikvariátu?
Spoustu věcí mají např. v antikvariatu Dana Kurovce na Jičínské 6 v Praze 3. (2013)
  • na zvířátka?
Přece do Pražské zoo! I když je tam spousta zvířat, jednou jsem jich tam zažila přesně Sto.
  • na hřbitov?
Olšanské hřbitovy jsem navštívila hned několikrát. Můžete si o tom přečíst v článku Pátek v Praze
  • na sochy?
Sochu Nicholase Wintona s dětmi můžete vidět na hlavním vlakovém nádraží v Praze, když vystoupíte na prvním nástupišti. Pokud ne, zajděte se na ni podívat. (2015)
  • na čaj?
V Praze je spousta čajoven. Z těch, které jsem navštívila mohu jmenovat například SHI-SHA II, Praha 3 (Koněvova 67), přečíst si o ní můžete v článku zde. (9. 3. 2014)
  • na sushi?
V Praze jsem zatím byla jenom na jediném running sushi a to v obchoďáku na Floře u Olšanských hřbitovů. Více si o tom můžete přečíst v článku zde.

Vyzkoušet můžete bufet VietFlavour na Seifertové 573/11, což je asi 5 minut chůze od hlavního nádraží. Jsou tam úžasně milí (dokonce mi popřáli hezké Vánoce nevím, jestli je slaví). Menu nabízí od 90 Kč s polévkou zdarma a otevřeno mají ve všední den od 10 (o víkendu od 11) do 22 hodin. Pro studenty mají slevu (asi 10 %). Jsou rychle hotoví – opravdu jsem měla jídlo za pět minut a bylo dobré. A ještě mě pobavili tím, že mají na lístku napsáno, že nejbližší zastávka tramvají 5, 9 a 26 (zvaná Husinecká) se jmenuje Húsenička.
  • na zdravou výživu?
Kousek za zastávkou tramvaje 9 Můstek, když půjdete rovně od Václaváku dál, najdete obchod Sklizeno.
  • na těstoviny?
Domácí těstoviny si můžete dát na Seifertové 573/11, což je nedaleko hlavního nádraží, přímo naproti Vysoké škole ekonomické. Čerstvé těstoviny si můžete dát na místě od 11 do 22 nebo si je odnést s sebou v malé krabičce. Jsou dobré a ceny se pohybují od 70 do 110 Kč podle toho, s čím si je dáte. Podnik nabízí i rozvoz. Jejich webové stránky jsou zde. (21. 12. 2015)
  • na látky?
Když jsem jednou bloudila v centru a nemohla najít to, co jsem potřebovala, narazila jsem na látky (galanterii) na adrese Vladislavova 46 (leden 2016), ale ještě jsem nebyla uvnitř, tak uvidíme, co tam mají.
  • na klubíčka?
Paní Bc. Zuzana Andělová bydlí na Ortenově náměstí 24 v Holešovicích, a když se s ní domluvíte, klubíčka si můžete vyzvednout u ní, nebo si je nechat poslat na svou adresu. Najdete ji na Fleru, nebo můžete navštívit její e-shop a podívat se i na její blog.  http://www.zuzinick.cz/ Paní je milá a ochotná, trochu svérázná, ale v pletení se vyzná a umí poradit. Nabízí spíše dražší příze, od různých výrobců: Schoppel-Wolle, Tutto - Opal, Schachenmayr - Regia, i vlastnoručně batikované. Panečku, to jsou barvy! (leden 2016)

Zatím znám v Praze v podstatě jen Vlniku v Bílé labuti, kde jsem před rokem působila a dělala kurzy pletení. Příze jsou levné, krásně barevné a mají bambusové jehlice všech možných velikostí. Už jsem ale slyšela výtky na kvalitu vlny. Sama s tím zatím žádné zkušenosti nemám, neboť ačkoliv z ní pletu, ještě jsem věci neprala nijak víckrát. Mohu snad jen říci, že hedvábí (Fatima nebo Indira) barví. Hodně přízí je bohužel akrylových (= umělotina), ale tak je tomu skoro všude. Na druhou stranu jsou fantasticky barevné. Jen pozor na klubíčka z Turecka! Je jich čím dál víc a většinou je lepší je převinout, než se trápit s tím, jak se vám klubíčko rozpadlo a zamotalo! (leden 2016)
  • někam úplně jinam?
Bunkr Folimanka se nachází v Praze 2 v ulici Pod Karlovem. Byl vybudován na přelomu 50. a 60. let minulého století jako jeden z největších krytů v Praze, mělo se v něm být schopno ukrýt až 1300 lidí. Rozloha krytu je 1332 metrů čtverečních. O jeho návštěvě jsem psala zde

Na Staroměstském náměstí je orloj. Můžete se na něj podívat v článku Trhy na Staromáku a Andělu.

Svíčkárnu Rodas jsem vám popsala v článku Neděle ve svíčkárně Rodas v Praze.

Jestli vás zaujaly vánoční ozdoby na stromeček z Rautisu, máte možnost si je koupit v Kotvě na Náměstí republiky jenom kousek od hlavního nádraží.

Žádné komentáře: