úterý 8. prosince 2015

Legenda o vášni (***)

Celkem vzato dobrý film, akorát mám radši slaďárny a filmy prosté války. Nicméně za zmínku určitě stojí, protože je v něm spousta nečekaných zvratů v ději. Možná jich je trochu příliš. A třeba nerozumím tomu, jaký má smysl ustřihnout si dva prameny vlasů a pak se zastřelit. Možná kdyby ty vlasy něco symbolizovaly… ale teď už k ději.

Vypravěčem příběhu je indián Ostrá dýka (Gordon Tootoosis). Jeho příběh je o plukovníku Ludlowovi (Anthony Hopkins), který opustil armádu Spojených států, protože nesouhlasil s nečestnou likvidací indiánských kmenů, kdy se v noci vkradli do osady a povraždili všechny včetně dětí. Odešel se svou ženou Isabellou kamsi do pustiny, ale jí se tam nelíbilo, a tak „uprchla“ zpět do civilizovaného světa a jeho tam nechala s jejich třemi syny: Alfredem (Aidanem Quinnem), Samuelem (Henry Thomas) a Tristanem (Bradem Pittem), kteří byli nerozluční na farmě v Montaně i později na bojišti, kam odešli, ačkoliv se v roce 1913 měl Samuel ženit se Susannah (Julia Ormond). Tristan z nich byl největší divoch, a tak po něm otec i Susannah chtěli, aby ochránil Samuela. Na Tristana si zatím myslí Isabell II. (Karina Lombard), míšenku, kterou pojmenovali po jeho matce.

Na ČSFD má americký snímek z roku 1994 téměř osmdesát procent, což je docela hodně, u mně je to takový padesátiprocentní průměr. Myslím, že označení drama, romantický, western a válečný je docela přesné. Nemůžu říct, že by to skončilo špatně, ale ani dobře, prostě tak nějak mezi a taky si u něj možná uroníte nějakou tu slzičku.

Film zrežíroval Edward Zwick podle knižní předlohy od Jima Harrisona. Aidan Quinn (Alfred) hrál například v Princ a chuďas z roku 2000.

Žádné komentáře: