čtvrtek 31. prosince 2015

Můj silvestr 2015

Jelikož jsem dlouhou dobu nevěděla, co a jak bude v mojí nové práci, těžko jsem si mohla plánovat na silvestra podobnou aktivitu jako vloni. Nakonec to dopadlo perfektně máme práci z domova, takže stačí sednout ke kompu, vyřídit, co je potřeba (naštěstí nikdo nic moc nechce... zato leden bude hektickej), a pak se můžu dál spokojeně cpát vanilkovými rohlíčky, medvědíma tlapkama a Piňa Coladou, kterou nám nadělil Ježíšek.

A zábava? Pustila jsem si televizi s pohádkou, romantikou a pletla u toho rukavičky. Už jsem je i stihla vyprat, takže stačí nechat uschnou, zapošít zbytky nitek a můžu vám je nafotit na bloček. Však už by to taky pár foteček chtělo. ;-) Výhodou je, že upletené věci mají schnout rozložené na ručníku, takže si nemusím dělat starosti s tím, že by na Nový rok nemělo viset prádlo. 

Na večer si chystám nějaké společenské hry s rodiči, čtení nebo pletení... možná si pustím Kocoura v botách, kterého jsem si odpoledne nahrála. Je totiž tak roztomilý a srandovní, že to je přesně ten způsob, jak bych ráda vstoupila do Nového roku – rozesmátá. A totéž přeji vám: 

Ať máte hezký celý nový rok a daří se vám všechno na co sáhnete, jste zdraví a šťastní.

A pro zvídavé pár silvestrovských-novoročních zvyků:
  • Vyneste odpadky.
  • Převlékněte postele.
  • Vyperte a vyžehlete prádlo, aby vám nezbývaly žádné resty. (No, to by se pak snadno mohlo proměnit v honičku, místo v pohodový závěr uplynulého roku.)
  • Přes silvestrovskou noc nesušte prádlo, neboť to znamená nebezpečí smrti někoho z rodiny v nadcházejícím roce. (Kdoví, odkud se taková divná věc vzala?)
  • Kdo vstane nejpozději, bude vystaven posměchu. (Jenom nevím, jestli jde o silvestra, nebo o Nový rok a jestli se mu bude někdo posmívat v novém roce nebo rodina ten den.)
  • Z 19. století pochází zvyk jíst o půlnoci ovar a křen s jablky a prý to přináší štěstí.
  • Na venkově chodívaly o silvestrovské noci po staveních tzv. ometačky: staré chudé ženy oblečené v černém a s hlavou zavázanou bílým šátkem tak, aby vpředu vybíhala nad čelo stříška. Třikrát zaklepaly, vešly do stavení a bez jediného slůvka přistoupily k plotně a třikrát ji ometly se slovy: „Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého.“ Tím se mělo zabránit, aby na plotnu přišlo v novém roce něco nezdravého. Nakonec popřály hospodáři šťastný nový rok a poprosily o almužnu.
  • Kolem domu rozprašte sůl, odeženete tak zlé duchy. Nebo můžete vylít škopek vody z balkónu. (Pozor na lidi pod vámi.
  • O půlnoci obejděte třikrát dům s kufrem v ruce, zajistíte si tím bezpečí na cestách v následujícím roce.
  • Rozlučte se se vším nepotřebným. „V klidu se posaďte napište, nakreslete nebo jinak zaznamenejte na kus papíru vše, co jste letos prožívali a chcete se s tím nějakým způsobem rozloučit. Pokud máte i nějaké předměty, které se k těmto událostem pojí, pak je můžete rovněž rituálně odložit, spálit, či vyhodit. Sepsané potom můžete spálit a rozdělat nový oheň, kterému odevzdáte svá přání pro rok následující.“
  • Vhodné je zrekapitulovat si minulý rok a navrhnout předsevzetí do toho nového. Ale ne to, co byste měli, ale to, co chcete dělat. Takže místo: budu každý den půl hodiny cvičit, si můžete dát: Udělám si každý den deset minut na čtení Angeliky bločku. ;-)
Silvestr se slaví odlišně v různých zemích. Rakušani lijí olovo a darují si talismany v podobě malých prasátek z marcipánu či čokolády. Odpočítávání do Nového roku doprovází z televize a rádia Straussův valčík – Na krásném modrém Dunaji. Ve Španělsku patří k tradici o silvestrovské půlnoci sníst s každým úderem odbíjení věžních hodin jednu kuličku hroznového vína, což má přinést štěstí v následujícím roce. Na Nový rok se pro štěstí nosí červené spodní prádlo. Rumuni nosí pro štěstí na Nový rok raději v náručí jehně. Pokud chcete štěstí, bude vám stačit, takto nesené jehně si pohladit a nosiči dát nějakou drobnost. Bulhaři vyhánějí zlé duchy tancem ve strašidelných kostýmech s dřevěnou maskou a kožešinou se zvonky. Tento rituál zvaný kukeri má zajistit zdraví í úrodu v následujícím roce. V Řecku se na silvestra hrávají v domácnostech karetní hry. Ve Skotsku se silvestr společně s Novým rokem oslavuje celé 4 dny. V ulicích se popíjí skotská whisky. V Irsku se na Nový rok klepe chlebem na dveře pro štěstí a zahnání zlých duchů. V televizi jste možná slyšeli, že se na Filipínách skáče co nejvíce do výšky, abyste si zajistili úrodu, blahobyt vám přinesou otevřená okna i dveře, rozsvícená světla a mince na parapetech. V USA si na Nový rok můžete zaplavat v zálivu v San Franciscu. V Benátkách se snaží na náměstí svatého Marka o překonání rekordu o nejpočetnější hromadný polibek na světě. Nejpodivnější zvyk ale mají v Chile: Na silvestra se lidé scházejí na hřbitově, aby Nový rok a jeho příchod přivítali ve společnosti mrtvých příbuzných. Kam se hrabe Halloween.

P. S.: Na praní a žehlení už je trochu pozdě, ale převléknout si postel mohu. Milluju čerstvě povlečenou postel! To, jak je všechno tvrdé a nepoddajné, a jak to voní... ještě až začnu prát „bez chemie“, to bude!

Zdroje:
http://www.ceske-tradice.cz/tradice/zima/silvestr-a-novy-rok/_zobraz=silvestrovske-a-novorocni-zvyky
http://www.stripky.cz/1343-silvestr.html

Žádné komentáře: