úterý 22. prosince 2015

Máme tu Alban Arthuan

Dnes ráno v 5:48 začala astronomická zima. Právě dnes  na zimní slunovrat  je nejkratší den a nejdelší noc. Příští slunovraty by měly být následovně:
  • 21. 12. 2016  11:45 hod.,
  • 21. 12. 2017  17:28 hod.,
  • 21. 12. 2018  23:23 hod.,
  • 22. 12. 2019  05:20 hod.,
  • 21. 12. 2020  11:03 hod.
        Více si můžete přečíst v mém článku: Oslavte zimní slunovrat!

        Alban Arthuan (v překladu „Světlo Artuše“ nebo „Světlo Medvěda“) odkazuje na sever. V den zimního slunovratu dosahují východ i západ slunce nejjižnějšího bodu na horizontu a po tomto datu se východy a západy slunce posunují stále severněji. 

        "Keltové považovali zimní slunovrat za den, kdy se narodil, nebo spíše znovuzrodil, sluneční bůh Belen, syn Bohyně a rohatého boha Cernunna." Zimní slunovrat byl den naděje, také křesťané považují toto období za nadějné – vždyť třetí adventní svíčka (růžová) se tak dokonce nazývá.

        Keltové (výraz Kelti je špatně viz Internetová jazyková příručka) zapalovali ohně, aby pomohli "novému" slunci. V některých zemích se tento zvyk zachoval jako pálení vánočního polena. "Pro poleno se vypravolali vyvolení mladíci, kteří vybraný strom, nejčastěji dub, nejprve uctili obětinami, vysvětlili mu, že ho musí porazit a celkově s ním zacházeli jako s živou bytostí. Když strom porazili, nařezali ho na velká polena, která se slavnostně nesla do domů. Zde byla uctivě přivítána celou rodinou. Hospodyně potom jeden konec polena pomazala medem, posypala moukou a polila pivem nebo medovinou a druhý konec byl slavnostně zapálen pomocí třísek z loňského polena. Tento oheň měl vydržet hořet 12 dnů a zajistit tak ochranu celému domu. Popel ze shořelého polena byl potom přimíchán do krmiva pro dobytek a do jarního osiva, část byla  uschována jako amulety a zbytek rozprášen po polích a zahradách."

        A to nejhezčí na letošním zimním slunovratu? Po mnoha dnech v Praze asi o půl druhé vykouklo sluníčko a udělalo se překrásně teplo. 

        Zdroje:
        https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/363308/zacala-zima-a-mame-za-sebou-nejdelsi-noc-ted-budou-dny-zase-delsi.html
        http://astrologie.najdise.cz/zimni-slunovrat
        http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kelt

        Žádné komentáře: