čtvrtek 24. prosince 2015

Vietnamské Vánoce

K napsání tohoto článku mě přivedla návštěva vietnamského bistra, kde mi milá paní popřála krásné Vánoce. Hned mě napadlo, jestli je také slaví, nebo nikoliv. A tak jsem začala googlit a číst.

Vietnamci prý Vánoce neslaví, ale nemůžete věřit všemu, co se kde píše. Na stránkách Klubu Hanoi jsem si přečetla příjemný článek o tom, jak se slaví v Saigonu (nyní Ho Či Minově Městě). Akorát u nich chodí Santa Claus. Autorka člálnku také uvádí, že když se svých studentů (zřejmě učitelka) ptala, jak trávili Štědrý večer, 7 z 9 tázaných odpovědělo, že povečeřelo s rodinou nebo přáteli (doma nebo v restauraci) a pak šli společně – na půlnoční mši. Jenom je potřeba zmínit, že ačkoliv se u nich Vánoce slaví a stromek zdobí, dárky si dávají až na lunární Nový rok (Tết).

Ve Vietnamu se oslavy liší podle jednotlivých regionů. Giang Sinh je státní svátek a slaví se 25. prosince. Důležitější je ale pohyblivý svátek nového roku vycházející na přelom ledna a února. 

Jak tedy vypadají Vánoce po vietnamsku?
  • Vietnamci milují oslavy, proto jsou ulice již od začátku prosince vyzdobeny neskutečným množstvím barevných světýlek, ve výlohách jsou Santové a ozdobičky, hraje hudba. A přitom je venku až 30°C.
  • Uděláte smaženého kapra se sladkou omáčkou a jasmínovou rýži. Nebo slaný koláč z rýže a vepřového masa, který se celý zabalí do zelných listů, šunka z vepřového masa nebo ovocné sušenky z pomerančů, jablek a dalšího ovoce. Jí se také rýže obalená v palmových listech.
  • Se svátkem nesouvisí žádné náboženství. Nejdůležitější je setkávání s rodinou. U večeře se sedí třeba i pět hodin. Potom se jde spát.
  • Zapálíte vonné tyčinky.
  • Dárky si dát můžete, ale obvykle spíše jen dětem. Ty nejdou do školy.
  • Stejně jako u nás, patří i k vietnamské podobě Vánoc tradice a rituály. Jídlo se uvaří a pak se položí na domácí oltář. Zapálí se vonné tyčinky a čeká se, až jídlo vychladne. Je to určitý symbol požehnání. Aby se dařilo v práci a rodině a aby je nepotkalo nic zlého.
  • Koledy nemají, ale v článku Klubu Hanoi jsem četla, že autorka slyšela Rolničky ve vietnamštině.
  • K Vánocům patří také návštěva svatyní, pikniky, jarmarky, akrobati a ohňostroje od půlnoci do rána, asi 17 let už pouze na speciálních místech schválených úřady, protože to lidé s pyrotechnikou přeháněli a často někde hořelo.
  • Na lunární Nový rok můžete místo smrčku vidět ozdobené kumkvaty nebo jabloně. Několik dní předem se dělá cukroví a tradiční jídla jako Bánh Chưng (rýže zabalené v banánových listech s vepřovým masem uvnitř, má tvar čtverce), nebo mứt (želé z různých plodin). Připravují se dárky a pití v podobě podomácku vyrobené alkoholy s hady, škorpióny, ženšeny atd.. Dětem se dávají penízky tiền mừng tuổi pro štěstí. V tento den byste měli navštívit všechny svoje příbuzné a blízké, ale přesně ve 12 hodin večer musíte být doma. Je taková tradice, že první osoba, která vkročí do vašeho domu v novém roce, vám přinese štěstí nebo smutek po celým roce. Zvou se tedy majetní, zdraví a inteligentní muži.
Nová generace Vietnamců ale slaví všechny mezinárodní svátky, neboť je to „v módě“. 

Zdroje:
http://www.radiojunior.cz/vanoce-se-ve-vietnamu-slavi-ale-dulezitejsi-je-novy-rok--1440938
http://www.denik.cz/regiony/vanoce-po-vietnamsku-jsou-svatky-rodiny20101220.html
http://www.vietnam1.estranky.cz/clanky/svatky.html
http://www.viet.cz/clanky/35-vietnamske-vanoce-novy-rok-a-tet
http://www.vietnamisa.cz/vietnam-netradicni-vanoce/

Žádné komentáře: