pondělí 21. prosince 2015

Marie Brožová

Kdo je Marie Brožová? 

Když ji zadáte do Googlu, najdete kromě té, o které mluvím, také herečku Marii Brožovou narozenou 14. září 1901 v Hustopečích nad Bečvou. Mohli jste ji například vidět ve filmech: O princezně ve věži, O statečné princezně Janě, Jak se budí princezny, Nemocnice na kraji města (TV seriál), Nevěsta s nejkrásnějšíma očima (pohádka z roku 1975, o které jsem psala v článku Nevěsta s nejkrásnějšíma očima (***), O princezně, která pořád vařila, Princezna Pampeliška.
Já mám ale na mysli kreslířku/malířku Marii Brožovou narozenou ve znamení Býka (tvrdohlavé a trpělivé znamení) 11. května 1975 v Praze. Z různých životopisů (uvádím ve zdrojích) mám vyčteno, že kreslí už odmalička. Ale když byla dítě, sloužily její obrázky údajně na hodinách výtvarné výchovy jako odstrašující příklad. Dnes si to lze při pohledu na nádherná převelice barevná fantazijní dílka představit jen stěží. Bez ohledu na to, co na jejích obrazech vidíte, se můžete kochat nádhernou sytostí barev. A to přitom kreslí pastelkami. Začala je používat ve 13 letech a v roce 2004 založila projekt, jenž nemá obdoby – Obhajobu pastelky. Již z názvu je zřejmé, o co se jedná: chce ukázat, že pastelka je plnohodnotným výtvarným médiem s velkými možnosti, nikoliv pouhou hračkou pro děti, se kterou se nedá nic pořádného nakreslit. Řekla bych, že za těch 11 let dokázala víc než dost!
Sázava, řeka poutníků
S manželem Martinem Brožem, který je kytaristou i nakladatelem zároveň žije někde na Vysočině, v místech, kde „lišky dávají dobrou noc“. Možná proto je tak ráda kreslí. Společně s kočkami. Sama si vždy tak trochu hraji a hledám na každém jejím obrázku, kam se schovala nějaká ta kočička. P. S.: Asi jen na dvou jsem ji nenašla.

Nyní k malování jako takovému – paní Brožová používá papíry největší velikosti, tzn. A0. Dokonce vytvořila i dvojnásobně velký obraz. Je s ním zapsaná v České knize rekordů. Na obraz velikosti A0 padne 100 až 150 pastelek.

Nejraději používá české pastelky KOH-I-NOOR a to ty silné trojhranné Triocolor a šestihranné Omega, neboť podle jejích slov tenké obsahují více pojiva než barev, jsou tvrdé a nedají se na papír vrstvit. Ve značkovém obchodě mě prodavačka přesvědčovala, že to tak není, ale kdoví, jestli s nimi někdy kreslila nebo jenom prodává?

Jednou z jejích technik je vyťukávání/vyrývání na pevné podložce nějakým tupým hrotem (můžete použít jehlice na pletení). Když pak přes čáry kreslí tmavší barvou, zůstávají světlé.

Přechody barev vytváří pomocí bílé pastelky, díky níž se odstíny více barev sjednotí. Také zakrývá jednotlivé tahy, a vytváří jednolitou plochu.

Nakreslit jeden obraz trvá sedm až dvanáct dnů na veřejném kreslení, záleží na detailnosti. Na Černého pantera bylo třeba asi sto padesát hodin práce.

Jak si maminka kreslí sama...
Vidět ji v akci můžete na veřejném kreslení leckdy v nákupním centru někde v Praze, ale také na Vysočině, nedávno jsem měla tady na blogu upoutávku na její kreslení v Kutné Hoře. Na svém kontě má přes 150 velkoformátových obrazů. Některé můžete spatřit v její galerii na Malém náměstí 11 přímo v centru Prahy – kousek od Staroměstského náměstí a orloje. Neumím si představit návštěvu Staromáku bez nahlédnutí do nádherného miniobchůdku, kde se pokaždé potěším hýřivými barvičkami. Vstup do galerie je zdarma, ale pozor, možná si zatoužíte něco koupit.

Zdroje:
http://www.csfd.cz/tvurce/1112-marie-brozova/
http://zivotopis.osobnosti.cz/marie-brozova-kreslirka.php
http://www.galeriepastelka.cz/

Žádné komentáře: