čtvrtek 14. července 2016

Soutěže nebo úkoly...

Občas pomýšlím na to, že bych zase ráda někdy udělala pro vás, své čtenáře, soutěž, ale zatím je to daleko. Není čas, nejsou ceny. 

Při brouzdání na netu jsem narazila na něco zajímavého: Velkou výzvu Kuchařky pro dceru. Můžete vyhrát zajímavé a hodnotné ceny, protože kuchařky paní Zatloukalové nestojí právě málo. Každopádně výzva vypadá jako dobrá sranda. Jen se podívejte, jaké úkoly máte plnit - každý den dostanete jeden nový... plnění musíte někde zveřejnit (asi se tedy nepředpokládá, že se odstřihnu od sítě a vyrazím někam na týden či dva, smůla):
  • Udělejte si okurkovou masku = přiložte si okurku na tvář. Zajímalo by mě, jestli to dělají i chlapi...
  • Udržujte dřez čistý a prázdný. Nechte na něm pouze houbičku a případně saponát.
  • Upečte něco sladkého s práškem do pečiva. Trocha poučení: Nejprve si zvlášť smícháte suché přísady (mouka, oříšky, kakao, koření a též prášek do pečiva) a zvlášť přísady mokré (olej, mléko, jogurt, vejce, tvaroh, med, sirup, vodu, šťávu z kompotu, též sem kupodivu patří i cukr). Nakonec to vše dohromady promícháte, a to pouze bleskově a jen co by se všechny suroviny sotva promísily. Zásada je, že všechny suroviny musí mít stejnou teplotu. Nejtypičtějším pečivem jsou muffiny.
  • Uvařte malou trochu těstovin, brambor nebo obilovin, jako jsou třeba kroupy. Poté je použijte do zeleninového salátu. Tahle vařená příloha tedy nebude hlavní součástí jídla, ale v letních dnech ho jen trochu doplní a z hromádky zeleniny s malou pomocí zálivky vytvoří dostatečně sytý pokrm.
  • Uvařte si vejce tak, jak je znáte nejméně. Máme tu hned čtyři zajímavé možnosti: vejce naměkko, nahniličko, natvrdo a vejce ztracená čili pošírovaná. Jestliže je vaším favoritem vejce natvrdo, zkuste jinou možnost, ať tahle výzva stojí za to. Nakonec tohle vařené vejce umně zakomponujte do jídla. Ztracené vejce do polévky, do salátu, do omáčky nebo na toust, ostatní podoby zrovna tak. 
  • Namočte se ve vodě. I s oblečením. Koupat se v plavkách (nebo bez) umí každý a teprve tohle je úkol hodný letní výzvy. Je mi jedno, zda s rozběhem a v šatech skočíte do bazénu nebo se necháte polít hadicí. Jestli promoknete na kost v letní bouřce nebo vklouznete do sprchy i s oblečením. Úkol zní jasně: vy a vaše oblečení, spojené v jeden půvabný celek, se setkáte s notnou dávkou vody.
  • Uvařte si na páře. Suroviny, které obsahují hodně vody, jsou přímo skvělé, pokud se připraví na páře. Platí to hlavně pro zeleninu, brambory, jemné rybí a kuřecí maso. Uvařené suroviny zůstanou zcela neochucené, protože pára žádnou chuť nemá. Chuť je třeba dohnat nejlépe nějakou výraznou omáčkou, kterou připravíte zvlášť a kterou jídlo na talíři přelijete nebo podlijete. Od kečupu nebo ochucené majonézy až po asijsky laděné tekutiny. Pokud na páře budete připravovat zeleninu, nejspíš jí prospěje prudké zchlazení hned po uvaření. Zůstane jí krásná barva a zachová si šťavnatost i křupavost. Uvařte něco v páře a doprovoďte to vhodnou omáčkou. Jako omáčka se počítá i salátová zálivka, protože ta taky plní funkci dodavatele chuti. Stejně tak se jako omáčka počítá tradiční šťáva k masu, pokud budete v páře připravovat přílohovou zeleninu.
  • Věřte tomu nebo ne, každá věc, která je v kuchyni navíc a zbytečná, vás zpomaluje při vaření. Ve skříňkách se snažte mít jen to, co opravdu potřebujete. Týká se to jak spížové skříně, kde máte trvanlivé potraviny, tak poličky s kořením, ale též šuplíků na příbory, na náčiní, skříněk na nádobí, na skleničky i na talíře. Zákony entropie a chaosu se nevyhýbají ani dobře udržovaným kuchyním. V každé se časem najde něco, co dosloužilo, co se nepoužívá, co se v ní ocitlo darem nebo omylem. Občas to chce najít deset minut času a pár věcí ukáznit, přemístit nebo se jich zbavit nadobro. Jinak vás časem zákonitě zavalí. Vyprázdněte a ukliďte jednu vybranou skříňku nebo sadu šuplíků. Vaše volba by měla směřovat tam, kde je to momentálně nejvíc třeba. Vyberte si takovou skříňku, ve které nejsou potraviny, ale která obsahuje vybavení, tedy nádobí, náčiní, přístroje nebo vybavení k nim. 
  • Vyrobte si ledový čaj a použijte k tomu horkou vodu. 
  • Vyšlehejte sníh. Jestliže sníh dobře zpevníte cukrem, zůstane pevný, po přidání do těsta neztratí objem ani bublinky vzduchu, takže žádný chemický vylepšovák typu prášku do pečiva už nebudete potřebovat. Zajímavé je, že zrovna dnes mě opravdu napadlo, že si ušlehám bílkový sníh. Ale měla jsem menší ambice. Jenom ho smíchat s cukrem a jahodama a dát si svačinku. Koukám, že se tu dozvím spoustu věcí, které jsem netušila: Vezmete bílky a našleháte je se špetkou cukru do měkkého sněhu. Je dobré nejprve začít na pomalé otáčky kuchyňského robota a postupně přidávat rychlost, protože bílky potřebují maličko času na rozjezd. Nejvíc se hodí cukr moučka, ale funguje to i s cukrem krupice. Nyní se nemusíte bát šlehat dál třeba deset minut a na plné otáčky, sníh bude stále víc a více zpevňovat a nikdy se nestane, že byste ho přešlehali tak dosucha, až by se rozpadal. Když narazíte na recept se sněhem, můžete se držet tohoto pravidla: Rozdělte si cukr na dvě poloviny a jednu z nich použijete podle receptu s ostatními surovinami, druhou polovinu na zpevnění sněhu. Nakonec spojte obě dvě části těsta dohromady. Vůbec se nemusíte ke sněhu chovat přehnaně šetrně, je pevný a snese i nehorázné promíchání vařečkou.
Zní to dobře a tahle soutěž se mi opravdu líbí. Možná půjdu do nějaké adventní výzvy, ale doufám, že snad nikdy nenastane rok, kdy bych byla celé prázdniny doma a u počítače. Na to je léta škoda.

Co vnímáte jako lepší? Klasickou soutěž, nebo takovéto úkoly?

2 komentáře:

Ivi řekl(a)...

Úkoly s tím, že přidám fotku se mi líbí víc než googlení odpovědí na otázky. Pobavil mě nápad "namočte se i s oblečení", vzpomínám si na jedno letní pořádné promoknutí, kdy jsem navrhovala jít se koupat do řeky i s oblečení, protože víc mokré už být stejně nemohlo, nakonec jsme to neudělali. S ostatními úkoly bych zde měla trochu problém (první úkol OK, druhý úkol - nemám dřez, třetí úkol - nemám troubu, nemám kuchyň :-) ).

Angelika řekl(a)...

Mně to připadá jako zajímavý způsob, jak se naučit něco nového. Na druhou stranu si dovedu představit, že spousta lidí nebude mít chuť sdílet sebe vykoupané společně s oblečením a dost možná to ani dělat...