sobota 2. prosince 2017

Tom Hodgkinson, Dan Kieran: Kniha líných radostí

Kniha poprvé vyšla v roce 2008 ve Velké Británii, u nás ji v roce 2012 vydalo nakladatelství JOTA, s. r. o. Už úvod zní dobře: „My všichni, co žijeme na Západě, … podléháme iluzi, že za radost se musí platit. Tvrdě pracujeme a věnujeme se věcem, které nás nebaví, abychom vydělali dost peněz na to, co nám přináší skutečnou potěchu.“ (str. 5)

Přečtěte si ji, nebo rovnou navrhněte vlastní seznam věcí, které vám mohou udělat radost. Případně se můžete inspirovat mým seznamem v souboru Štěstí. 

A rýpavá myšlenka na závěr: „Lenošení a užívání si života je také projevem vstřícnosti k životnímu prostředí. Stěží byste je mohli šetřit víc, než když nic neděláte.“ (str. 7)

Šestý bod jsem zařadila do vlastního programu Líných radostí – Vaření čaje

„Chvíle nuceného nicnedělání jsou vzácné a nesmíme jimi mrhat. Jsou to okamžiky, kdy musíme z toho či onoho důvodu na chvíli zastavit a máme dost času zabývat se jen svými myšlenkami. … Patří k nim doba, kdy čekáme, než se vylouhuje čaj. Není dost dlouhá na to, abyste se mohli věnovat něčemu jinému, takže nezbývá než jen sedět, koukat a těšit se na zlatavou pochoutku. Pokud se mezi tím do něčeho pustíte, obvykle čaj louhujete příliš dlouho, nebo naopak krátce, takže je nepříjemně silný či nevýrazný a mdlý. Čaj si vaší nepozornosti všimne. Jediným řešením, jak získat dokonalý nápoj, je sedět, nic nedělat a dívat se, jak hnědne. Pokud si chcete čaj skutečně vychutnat, musíte mu věnovat veškerou péči a pozornost.“ (str. 20)

Žádné komentáře: