pondělí 11. prosince 2017

Marie Kubátová: Studentské romaneto

Sto sedmdesáti stránkovou knihu vydala Mladá fronta, nakladatelství ČSM jako svou 1370. publikaci v roce 1958 (rok jsem zkontrolovala dvakrát a fakt je to tak staré). Náklad byl 10250 výtisků, přičemž jeden stál 11,70 Kčs. Dneska se dá jen těžko hádat, co se za to dalo koupit jiného. Nemá někdo poznámku v deníku? :-)

Román ze života studentů střední školy v malém okresním městě líčí vzájemný vztah žáků a učitelů, ve kterých hledají mladí svůj životní vzor (nebo taky ne). 

„Na konfliktu citlivého, vlivem rodinného prostředí rozvráceného studenta Zbyňka a jeho chápajícího, ale střízlivého profesora Svobody, který zklame Zbyňkovu představu hrdiny, dotýká se autorka věčného konfliktu nekompromisního mládí se složitou životní realitou.“

Mám zatím přečtenou jenom první povídku nazvanou První hodina a až na slova, kterým nerozumím, se mi to líbí. Může za to sympatická hrdinka. Nová učitelka Jiřina je plachá, hodná a snaží se studenty pochopit, ne jim vládnout. Přibližně k tomu jsme se dnes také dopracovali – se studenty se hovoří, diskutuje, lepší učitele zajímá jejich názor...

Líbí se mi, jak autorka vhodně kombinuje děj s myšlenkami. Najednou si připadáte jako hlavní postava, která v jednu chvíli vidí současného studenta a najednou je zase v minulosti a dívá se na svou třídu jako by v ní seděli její spolužáci a ona stála před tabulí třeba u zkoušky. Jako by stále byla jenom žáček.

Žádné komentáře: