úterý 9. března 2021

Baloun

Možná už jsem zmiňovala, že Baloun je vykastrovaný syn hnědé kozy Lízy. Důvodem jeho kastrace bylo samozřejmě to, že žije ve stádu s mámou a další křížení by nebylo vhodné. Jenže tím zároveň klesá jeho užitečnost (použitelnost). Což znamená, že bude bohužel k snědku.

Moc jsem se s tím nechtěla smířit, protože je krásně pískový, má hladkou srst (jemnější než obě kozy) a já ho ráda hladím. I když musím přiznat, že Pepř a sůl (taky Líza) je chytřejší. umí si otevřít dvířka na zadní dvůr, což Baloun nezvládá ani s nápovědou.

Jenže nejde jen o to, že se mi líbí, ale teď, když jsou kozy březí, nad nimi začal uplatňovat celkem nechutnou dominanci. A zatímco on vypadá krásně kulaťoučce (to ony na bocích taky), zjistili jsme, že je odstrkuje od žrádla. Schválně jsem se včera večer dívala. A tak mě dopálil, že jsem ho za rohy odtáhla ze dvora. Trkat do březí samice měsíc před porodem mi přišlo už opravdu moc.

Navíc jsme zjistili, že se mu i Pepř a sůl vyhýbá. Dřív by si klidně stoupla na zadní a zaberanila by si s ním (trkali se hlavama a dělali hrozný rány), ale teď asi ustoupí, když je z ní taková koule.

A to si ani netroufám odhadnout, co by bylo s kůzlátkama.

Když kozel pózuje s perličkama

Oblíbený výhled ze špejcharu

Žádné komentáře: