úterý 2. března 2021

Domácí pedikúra otevřena

Pokud jste pozorní (a máte dobrou paměť), o Hektorovi, našem novém kozlíkovi jste už slyšeli. A ne jednou. Pořídili jsme si ho v listopadu od pana Nováka, majitele Statku Novák Jarpice-Kamenice s.r.o. Psala jsem o tom tady. Původně jsem myslela, jak popíšu celé to dobrodružství, jak jsme kozlíkovi svázali nožičky a převáželi ho v kufru auta vystlaném dekou a jak ho pak kluci ve dvou vyndávali – hrozně se cukal a bál – a pak rozvázali. A naše kozy z něj byly celé perplex a schovávaly se mezi námi, protože Hektor je sice chtěl prozkoumat, ale nechtěl se přiblížit k nám lidem. Když pak byli v ohradě jenom kozy, Hektor to na ně hned začal zkoušet tím svým srandovním pomlaskáváním a nakloněnou tlamičkou.

Chlapi někam odjeli a já byla jako první svědkem toho, jak se Hektor spářil s naší Lízou pepř-sůl. Zdá se, že nedlouho poté se spářil i s hnědou. A myslím, že teď už jsou obě březí.

Zpočátku se lidí bál a neměl rád hlazení. I teď občas uhýbá. Nejjistější se cítí za plotem. To za něj hned nastrkuje čumák a nechá se po něm kliďánko pohladit. Ale když jsem na stejné straně plotu, radši se jen dívá, jak hladím ostatní.

Taky mu dřív nešlo jíst chleba. Byl takový pomalý, tak musel dostávat jídlo bokem, aby mu to ostatní nesežraly. Psala jsem o tom v článku Dělená strava. O tom, že nejdřív vypadal nevinně, ale brzy přišel na chuť i lezení po zakázaných zdech, jsem psala v článku Kozí sebranka.

A teď zažil další novinku: pedikúru. Přítel totiž kozám prohlédl paznehty a naznal, že je na čase je zastřihnout. Hektor zase předstíral, že se mu děje kdovíco. Ale zajímavé je, že i když se různě škube a vrtí, moc nemečí. To jenom když se mi večer nebo ráno (nebo kdykoliv jindy) snaží říct, že by si dal něco dobrého na zub.

Stříhání bylo docela rychlé. Bohužel neplánované, takže jsem si nevzala foťák, ale myslím, že si dokážete představit, že byste měli nehty, které by se ohnuly kolem prstů a překážely vám, když byste něco chtěli vzít. Rozdíl je v tom, že kozy nic kopýtkama neberou, takže jim to vlastně nevadí. Jenom kdyby to bylo nějak víc, mohlo by jim to začít zarůstat, nebo dělat jiné problémy. 




Hektor, v celé své kráse

Žádné komentáře: