pátek 19. března 2021

Společenské kozy

Pá 19. 3. 2021

Nejdřív bylo zataženo, ale pak vykouklo sluníčko. Když se zdálo, že se oteplilo, pustila jsem kozy dozadu na dvůr k přichystanému senu. Samozřejmě kromě Balouna, protože jeho trkání do březích samic nesnáším. Jemu jsem donesla v košíku trochu sena do chlívku, aby se taky v klidu nažral a nezáviděl ostatním. Jenže pak se začal courat po předním dvoře a mečet. Když už mečel moc, říkala jsem si, co blbne a vyhlédla z okna. Už jsem si zvykla, že kozy jsou trochu jako děti a nemečí jen tak zbůhdarma.

Koukám jak z jara, venku sněží. Ale co sněží, ráno byl poprašek, ale ono přímo chumelí. Tak je mi ho líto, že se nemá kam schovat (úplně zapomenu, že má otevřený chlívek, zatímco ostatní mohou jen pod střechu). Otevřu tedy i ostatním, ty se cpou na přední dvůr a do chlívku a Baloun dozadu. Když mu dojde, že pod hruškou v přepravce nic není, maže do chlívku za ostatními. Až do odpoledne, kdy se opět vyjasní, zůstanou zavření. Ale rádi. A já se snažím vyfotit ty sněhové kroupy, co spadly. Přitom je 4,7°C. Plusová teplota. Kroupy jsou velké jako hrachy, ale měkké. Vůbec to s nimi nebolí.

Odpoledne se pro změnu předvede Hektor, protože mi vyklouzne z ohrady, když kozám nesu vodu (ne že by o ni stály). A na předním dvoře se tváří, že by měl dostat nějakou ňamku, protože tak je přece naučený. Ano ano, když se nám zdál hubený, trošku jsme ho dokrmovali zvlášť, protože žral pomalu a má menší tlamičku, ale to neznamená, že pokaždý, když uvidí kýbl, bude dostávat něco navíc. Kromě toho březí Lízy jsou teď víc VIG (very important goat).

Dám mu tedy aspoň kousek suché bagety, kterou mi hezky žere z ruky, aniž by měl kousl. Úlomky si bere pěkně měkkýma pyskama. Dokonce se u toho nechá hladit. Srst má příjemně hebkou. Ne jako kočky, ale hezčí než kozy.

Když ho pak nechám, aby se pásl, mečí na dvoře, že je tam sám a chce za ostatníma. Ale když se ho k nim snažím pustit, jenom hloupounce kouká, až mi kozy utečou za ním. No nic, ať se tedy na té trošce trávy klidně pasou!

Většinou je na přední dvůr nechci pouštět, protože tam dělají bobky, zlobí kočky a lezou na špejchar, případně překáží, když člověk něco potřebuje z prádelny nebo maštale. Ale jakmile jsou na předním dvoře všechny, pasou se a je klid. Jako by drátěný plot mezi nimi byl nějakou velkou bariérou.

Večer už zase chumelí, to je tedy vážně aprílové počasí! A kozy samozřejmě zase mečí. 

Žádné komentáře: