sobota 4. prosince 2021

Nová kamna do kuchyně

Když začínám topit, teploměr v kuchyni tvrdí 15,3°C a v obýváku 11,3, v obou místnostech pak 49 % vlhkosti.

Napadne mě, že bych měla vyvětrat, potom je situace trochu jiná: vlhkost stoupla na 51 % v kuchyni a 50 % v obýváku, což mi nedává smysl, protože jsem větrala jen v obýváku a ložnici a pak to trochu pustila do kuchyně. Meteostatnice stojí u dveří do obýváku, tak třeba proto.

Kamna jsem nafedrovala, co to šlo, nechala trochu rozhořet a pak přitáhla klapku na komíně. Teplota v kuchyni, kde topím „kotlem“, logicky stoupá (15,7°C), zatímco v obýváku se tím větráním snížila na 10,8°C.

Kamna s teplovodním výměníkem jsme koupili už dávno, ale první instalatér nás vypekl s tím, že pořád sliboval, jak přijde, pak párkrát nevzal telefon, pak zase sliboval a zase nic. Nakonec jsme se na něj teda vybodli. Příště si zase pozveme kamaráda kamaráda! Ale jemu se osvědčil a takovýhle problémy s ním neměl.

Pak jsme poptali jinýho. Ten snad nějakou dobu váhal a pak to taky zamázl.

Ten třetí měl přijít v září. Už nevím, jestli na začátku nebo v půlce. Vyžádalo si to hromadu urgencí se zkracující se frekvencí. Přišel na konci listopadu a domluvili se, že udělá půlku: zapojí Prity s teplovodním výměníkem, vymění kohoutek v koupelně u umývadla, který jde děsně ztuha, a taky u vany, a zkontroluje trubku v „hradním příkopě“ v kuchyni, psala jsem o tom v článku Domácí řádění, nicméně díra byla vykopána 25. 10. 2020, takže jsme tu s ní přežily rok. Ještě uvidíme, kdy ji manžel zadělá. A ta druhá část instalatérovy práce (snad dříve než v dubnu) zahrnuje přidání topení do čtvrtého pokoje, kde zatím není a do prádelny, ze které bych buď mohla mít ateliér, nebo to bude taková naše chodba, půda či skladiště. 

Za dvě hodiny tu mám 18°C, ale pocitově je tu rozhodně víc, protože ve svetru se už skoro vařím.

Aby v tom bylo jasno, máme troje kamna: staré Petry, které jsou momentálně vystrnaděné venku, v obýváku jsou hezké malé Plato patina, nové Prity s teplovodním výměníkem, které obsadily místo v kuchyni, ale nevypadají tak tragicky, jako když nám někdo říkal: „Proč bych si dával kotel do kuchyně?“ 

Vlastně jsem o nich už psala v článku Kamna s teplovodním výměníkem. Schválně jsem si ho teď přečetla a musím říct, že většina věcí souhlasí: kamna vypadají díky velkému sklu, za nímž hoří oheň, a bílým plechům na bocích a prosklené troubě elegantně. Rozvádějí vodu do topení v celém domě, takže i v ložnici a obýváku je dobře (no, ten obývák potřebuje příště s instalatérem taky trochu poladit) a taky do koupelny. Takže člověk nemá sprchu jako bobříka odvahy.

Žádné komentáře: