sobota 8. října 2022

Duchcov, město, od kterého jsme nic nečekali

Když se podíváte na leteckou mapu, všimnete si, že mezi Duchcovem, Ledvicemi, Bílinou, Braňany a Lomem je nevzhledný důl Bílina. Celkově od měst na severu v tomto pásmu (těžby) moc architektury a krásy nečekáte. O to víc vás překvapí, když něco pěkného přece jen najdete.

My v Duchcově objevili kostel Husův sbor, kde se zrovna konala vojenská svatba. Družičky měly nádherně sladěné zelené šaty.

Husův sbor
Šaty na svatbu vojáka

Evangelický kostel Církve československé husitské je projektem stavby tzv. Martin-Luther-Kirche v secesním slohu. Postavili ho drážďanští architekti Rudolf Schilling a Julius Wilhelm Graebner (jinde: Willi Gräbnerem). Základní kámen byl položen 12. 11. 1899 a kostel byl slavnostně otevřen a vysvěcen 20. 4. 1902. Vchod do věže zdobí portréty tvůrce německé reformace Martina Luthera a teologa Philippa Melanchthona (portrét byl poškozen vandaly, viz foto níže). [2]

Podobizna Luthera zatím v pořádku

Vchod do věže

Povšimněte si zajímavých oken u bočního vchodu

Hlavice sloupu u předního vchodu do kostela

Odpoledne se vyčasilo

Ovšem odkazů a připomínek zde žijící problematické menšiny bylo všude plno. Například na schody kostela byl zákaz vstupu s tím, že je to soukromý objekt, který je monitorovaný. Z boku byl na schodech zákaz sedět, totéž se týkalo schodů do věže. Ve městě měla většina přízemních objektů mříže v oknech. A chvílemi se zde člověk necítil právě bezpečně.

Roztomilý domek s legrační střechou


Na náměstí Republiky jsme si povšimli muzea Viktoria II., které bylo bohužel zavřené. Mysleli jsme si, že bychom se do něj mohli někdy v týdnu znovu vypravit, protože tam mají výstavu historických cínových figurek, lodí, tanků, letadel, děl, vojenských vlaků a válečného vybavení. 

Kostel Zvěstování Panny Marie byl uvnitř chudinka v docela špatném stavu. Jeho výstavbu započal Arnošt Josef z Valdštejna podle plánů italského architekta Marca Antonia Canevale (1652–1711). Na výzdobě kostela, krčkem propojeného s jižním křídlem zámku, se podíleli špičkoví umělci tehdejší doby  – sochař Matyáš Bernard Braun (1684–1738) a malíř Václav Vavřinec Reiner (1689–1743), působící spolu s architektem Františkem Maxmiliánem Kaňkou (1674–1766) ve službách Jana Josefa z Valdštejna. Slavnostně byl vysvěcen v roce 1722. [1]

Kostel Zvěstování Panny Marie

„Dne 10. května 1945 došlo během pobytu ruské osvobozovací armády k požáru zámeckého kostela Zvěstování Panny Marie, jenž nenahraditelně zničil celý interiér kostela včetně Reinerových obrazů, Braunových soch a dalších uměleckých děl. Z původního zařízení kostela požáru unikla jen tzv. Valdštejnská kaple na jižní straně lodi a krypta s ostatky osmi členů Valdštejnského rodu pod kaplí. Kostel zůstává do dnešních dnů v majetku církve.“ [1] V současnosti je kostel využíván na výstavu výtvarných děl a na divadelní představení o vánoční mši. [2]

Pohled z boku

Pohled dovnitř do kostela

Při procházce městem jsme objevili ozdobnou dekoraci z kapusty. Ještě, že jsme nevzali na procházku kozy. Ty by si pochutnaly!

A protože my si chtěli taky pochutnat, nechali jsme ozdobnou kapustu na ozdobu a vyrazili do cukrárny na náměstí. Cafe Casanova nás vřele uvítalo. Jenom si paní nebyla jistá, jestli dokážeme sníst každý dva zákusky. Jako prd! Problém byl až potom – s večeří.

Protože na Duchcově Casanova pobýval docela dlouho, bylo stylové tuhle kavárnu navštívit.

Větrník a pistáciovo-makový dort

Špička a čokoládový dort dvou barev

Obraz kostela se zámkem od místního malíře Josefa Brabce

Zdroje: 
[1] Duchcov, Oficiální webová prezentace státního zámku, Národní památkový ústav, https://zamek-duchcov.cz/cs/o-zamku/historie, cit. 22. 10. 2022

[2] Duchcov, Wikipedie, https://cs.wikipedia.org/wiki/Duchcov, cit. 22. 10. 2022

Žádné komentáře: