pátek 14. října 2022

Nechala jsem manžela na pokoji

Venku je pošmourno a ponuro. Trochu to odpovídá mojí náladě. I když jsem na rozdíl od manžela zdravá, těšila jsem se, že dnes odpoledne vyrazíme do Grizzlochova mlýna v Krásném lese, kde jsme si domluvili prohlídku. Snad to vyjde někdy příště, protože to tam vypadá trochu jako u nás, teda až na to, že mají hrázděný dům a je to mlýn. Ale nemají kanalizaci, vodovod, ani plyn (což teď asi není zase taková nevýhoda). Zato paní přede, plete, háčkuje a to vše z ovčí vlny z okolí. Zajímalo by mě, čím bílili? Jak topí? Jestli mají studnu, jejíž voda jde pít a tisíc dalších věcí.

Taky jsme chtěli v sobotu přijít na prohlídku Duchové na Duchcově. Bude provádět ten skvělý průvodce, se kterým jsme byli před týdnem.

Oběma nám udělali testy na Covid a jsme negativní. Manžela bolí v krku a má trochu rýmu, ale večer mu bylo špatně i od žaludku a bolela ho bedra. Jenže to by mohlo být i z postele. Taky s tím mám problém. Matrace je vysoká a na můj vkus příliš měkká. Ale jinak je lůžko pohodlné. 

Ráno si mě zavolala doktorka a změnila mi poslední dnešní proceduru: pro jistotu, i když nemám žádné příznaky, nechtěla, abych měla skupinové cvičení. A tak mi vybrali (snad fyzioterapeutka) interferenční proudy, které už jsem měla čtyřikrát a paní se mi tam divila, že to mám nějak často.

Když manželovi přinesli oběd, vypadal parádně zabalený.

Oběd v podnose

A rozbalený ještě líp! Hned jsem pospíchala dolů do jídelny na svůj vlastní.

Jídlo pro marody na pokoj

S velkou radostí jsem zjistila, že jsem si objednala to samé! 

Květáková polévka byla prima, ale lívanečky s rozinkami a navrchu šlehačkou (či s trochou tvarohu?) a malinami byly naprosto bombastické. Jen toho asi bylo trochu málo. Naštěstí jsem si mohla vzít ke svačině jablíčko. Dostávali ho všichni, abych vás nějak neuvedla v omyl. Celkově je tu jídlo super. Prý lepší než v Karlových Varech, možná ano, ale mně chutnalo i tam. Jaká to je paráda, když celý týden vůbec nemusíte přemýšlet, co uvaříte, nakupovat a shánět (zvlášť při dnešních cenách) a pak to ještě vařit, umývat nádobí a řešit zbytky. Kromě včerejší večeře jsme vraceli talíře vždy úplně prázdné, i když obvykle po mně trochu dojídal manžel.

Včera jsem si při procházce vyhlédla kulatou porcelánovou formu na pečení, protože ta stará silikonová od Tupperware mi už před nějakým časem praskla. Ještě jsem volala tchyni, protože manžel měl pocit, že něco takového má a používá, ale to se spletl. Tak jsem se optala na radu strýčka Googla a ten tvrdil, že ji mohu bez obav použít na zapékání v troubě, ale taky dát do mikrovlnky nebo myčky.

A tak jsem si odpoledne dala malou zdravotní procházku, při které jsem si vyfotila porcelánovou kašnu nedaleko Krušnohorského divadla na rozcestí ulic U Císařských lázní a U Divadla. Tahle chudinka brzy poněkud ztratí svůj význam, protože jistě slouží jako lákadlo k prodejně porcelánu z Dubí od firmy Český porcelán a.s. A tato firma tuhle pobočku uzavírá. Kšefty tu moc nejdou a prý bude chtít dům prodat, aby měla na plyn.

Porcelánová kašna v Teplicích

Voda sice není pitná, ale kašna je nádherná a vzor cibuláku nepřehlédnutelný. Tak jsem se k ní konečně mohla dostat zblízka, když v Dubí to nešlo.

Žádné komentáře: