neděle 9. října 2022

Hrad Doubravská hora

Protože jsme dneska neměli procedury, tak jak to v neděli bývá, rozhodli jsme se, že vyrazíme na dva výlety: dopolední a odpolední. První musí být kratší kvůli času mezi snídaní a obědem, a tak jsme zvolili pěší výlet na nedaleký hrad. Cestou jsem vyfotila zajímavý domek s věžičkou, která vypadala, jako by to byl druhý samostatný domeček na muří nožce. 

Hezká vilka v Teplicích

Hrad Doubravská hora je od roku 1964 kulturní památkou. Patří spolku AVZO TSČ ČR, který se zab ývá radioamatérskou činností a navazuje spojení s dalšéími radioamatéry po celém světě. Venkovní prostory hradu jsou celoročně přístupné veřejnosti, interiér hradu je otevřen při akcích, které spolek pořádá a také v rámci placených prohlídek.

Na již opevněném místě hrad vybudoval Jan Ilburk, vnuk husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic. Povolení ke stavbě obdržel v roce 1478 od krále Vladislava II. Jagelonského a stavbu dokončil v 80. letech 15. století. Jeho syn Vilém si vyžádal v roce 1507 propuštění hradu z manstaví, a tak jej získal do dědičného držení. Jeho syn Volf z Vřesovic, nejvyšší písař Království českého, založil pod hradem oboru obehnanou zdí. Ačkoliv byl výborným hospodářem, jeho žena, bratr a dcery kvůli dědickým sporům po jeho smrti o hrad přišli. Následovala celá řada pánů: Vilém z Rožmberka, císař Rudolf II., Jiří starší z Lobkovic, Kaplíř ze Sulejovic atd. Od roku 1619 náležel hrad Vilému Vchynskému, který zde postavil nové sídlo, přidal basionové opevnění. Bohužel po dokončení sídlo vyhořelo. V roce 1634 byl Vilém zavražděn v Chebu společně s Albrechtem z Valdštejna a jeho majetek zabaven. Císař jej věnoval polnímu maršálkovi Janu z Aldringen. Následně se hrad využíval už jen jako vězení nebo opevněné místo.

Torzo věže

Za bránou hradu

Výletní restaurace

Pohled z hradeb

Hrad Doubravka poskytuje především krásné rozhledy do okolí.

Teplice v mlžném oparu

Hradby a město

Pohled dolů na město

Žádné komentáře: