pátek 7. října 2022

Procházka na Letnou

Po obědě jsme vyrazili na vycházku po Teplicích. Nejprve jsme šli po silnici kolem hnusného zbořeniště budov, v kontrastu k němu se na protější straně na kopci tyčila budova obchodní akademieArchitektem tohoto impozantního „zámečku“ byl David Ferber (1844–1903) a stavitelem Adolf Siegmund (1831–1916), který se rovněž podílel na výstavbě dalších významných objektů v Teplicích (radnice, městské knihovny, Císařských lázní, Kolostůjovy kašny…). Součástí budovy je 45 metrů vysoká vyhlídková věž, na kterou se dá dostat jen výjimečně, především v rámci oslav zahájení lázeňské sezóny, které se v Teplicích konají každoročně poslední víkend v květnu.

Obchodní akademie s vyhlídkovou věží v Teplicích 
Pak jsem pokračovali do kopečka dál na Letnou. Hned jsem se musela vyfotit u turistického ukazatele a poslala jsem to kolegyni v Praze. Doufám, že si přečetla, co na něm je. ;-)

Pak jsme dorazili k nádherně opravené Restauraci Hrádek Letná s rozhlednou. Trochu se rozcházejí údaje o tom, kdy byla založena, v jednom zdroji je 1877, v jiném 1897 s tím, že je to k 30. výročí panování Františka Josefa I. Pokud Wikipedie nekecá, začal F. J. I. vládnout 2. prosince 1848, takže správně by mělo být první datum. Stavbu inicioval Horský spolek. Po 2. světové válce objekt pomalu chátral. Po několika změnách majitelů a opravě v roce 2014 se zde dnes nachází restaurace a wellness. Z vyhlídkového ochozu ve výšce 25 metrů je kruhový výhled na Krušné hory a České středohoří.

Restaurace Hrádek Letná

V dálce jsme viděli hrad Doubravka a planetárium. 

Hrad Doubravská hora a v popředí planetárium v Teplicích
Následně nás zaujal divný objekt stojící v parku. Tušíte na co to je?

Podivná věc v parku
Známý nám pak jednou při snídani vysvětloval, že to slouží k zachytávání házených disků. Hraje se na tom frisbee golf.

Žádné komentáře: