sobota 8. října 2022

Zámecký park v Duchcově

V minulém článku jsem psala o Duchcovském zámku (najdete zde) a ještě předtím o městě Duchcov (zde).

A teď se pojďme podívat do zámecké zahrady

Výškový rozdíl vyrovnává dvouramenné schodiště s drobnou kašnou s maskaronem

Duchcovský zámek je nádherný i ze zahrady

Barokní období zámku vyvrcholilo stavbou hraběcího špitálu s kostelem Nanebevzetí Panny Marie s freskou Václava Vavřince Reinera (1689–1743). Autorství špitálu z let 1716–1728 je přisuzováno litoměřickému staviteli Octaviu Broggiovi (1670–1742) nebo architektu Františkovi Maxmiliánovi Kaňkovi (1674–1766). Přibližně ve stejné době byla zakládána zahrada přísně symetrické kompozice s pravidelně členěnými květinovými záhony, s alejí tvarovaných stromů, živých stěn, s okrasnými zídkami a s oživujícími bazény a fontánami. Hlavní osa zahrady procházela středem zahradního průčelí zámku ke vchodu kostela dnes už neexistujícího špitálu. V opačném směru bylo ukončujícím prvkem pískovcové sousoší Matyáše Bernarda Brauna (1684–1738) Čas loupí krásu, zpodobující únos Óreithýie Boreem. 

Rozsáhlá barokní zahrada, založená na počátku 18. století za Jana Josefa z Valdštejna ve francouzském stylu, patřila k nejpozoruhodnějším svého druhu. Později byla zvětšena a přepracována v anglický park s volně komponovanými cestami, stromovými solitéry nebo skupinami. Jedinou páteří parku byla diagonálně vedená alej od Knížecí zahrady k okraji parku. Průhled alejí končil na zalesněných svazích Krušných hor barevně odlišenou výsadbou stromů do písmene W. Park oživovala tekoucí voda, napájející několik rybníků. Dodnes se zachoval tzv. sfingový rybník se sochami z počátku 18. století. .

V roce 1956 a v dalších letech byl zámecký park likvidován v souvislosti se zamýšlenou povrchovou těžbou uhlí, které padl za oběť i barokní špitál. Údajně město před těžbou zachránil bezvýznamný viadukt, u něhož 4. února 1931 proběhla střelba do peroucích se dělníků stávkujících proti snižování mezd a vysoké nezaměstnanosti. viz Duchcovská stávka [3]

V následujících desetiletích bylo území rekultivováno, park obnoven a přistoupilo se rovněž k celkové obnově zámeckého traktu. Byl zřízen i pavilon pro osazení vzácné Reinerovy fresky a také pro původní plastiky ze špitálního kostela. Do vnějších výklenků byly umístěny alegorické sochy z předpokládaného Braunova okruhu. 

Nový pavilon pro Reinerovu fresku

Z původních porostů se ojediněle zachovaly duby, jasany, lípy a platany. Ostatní dřeviny jsou z pozdějších období, největší část tvoří nové výsadby. Od poloviny šedesátých let započala obnova zámku i celého zámeckého areálu s cílem kulturního a společenského využití a zpřístupnění veřejnosti. 

V parku jsme objevili paní, která venčila fretku. Dovolila nám ji vyfotit a taky pohladit. Bylo to super. Zvířátko se mi hned chtělo schovat do rukávu bundy, ale ona už ho měla přečtené a včas ho chytila, než mohlo drápky napáchat nějakou škodu. Prý taky umí pořádně kousat, když se jim něco nelíbí. 

Fretka na vodítku

Druhá fretka spící v tašce

Zdroje: 

[1] Duchcov, Oficiální webová prezentace státního zámku, Národní památkový ústav, https://zamek-duchcov.cz/cs/o-zamku/historie, cit. 22. 10. 2022

[2] Duchcov, Wikipedie, https://cs.wikipedia.org/wiki/Duchcov, cit. 22. 10. 2022

[3] Duchcovská stávka, https://cs.wikipedia.org/wiki/Duchcovsk%C3%A1_st%C3%A1vka, cit. 23. 10. 2022

Žádné komentáře: