neděle 14. května 2023

Vernisáž obrazů ve Světlé nad Sázavou

Přihlásila jsem se na výstavu neprofesionálních (nebo amatérských, jedno zní hůř než druhé a už nevím, z čeho na co se to měnilo) výtvarníků ve Světlé nad Sázavou. Psala jsem o tom samostatný článek zde a taky na Facebooku, který jinak příšerně flákám. Ano, ano, já vím, ale nedá se stíhat všechno a blog je priorita. Pro ty z vás, kteří fandíte mému kreslení a malování, budu postupně zveřejňovat svoje vystavené obrázky na Angelikytvorbě pod štítkem kreslení (rozkliknete zde). Samozřejmě doporučuji i ostatní články z blogu, protože jsou plné fotografií a barviček (pletení, šití...)

Zaujal mě lustr v nově zrekonstruovaném kulturním domě na náměstí

Překvapilo mě (stejně jako spoustu dalších vystavujících), že jsme si měli přinést háky na zavěšení obrazů. Prý by stačil svářečský drát, který bychom si na místě ohnuli. Kdybychom ho měli. Jenže my ho neměli. A kde ho taky v sobotu (22. 4. 2023) na malém městě shánět? 

Myslím, že by pomohlo, kdyby nám to pro příště napsali do e-mailu informujícího o výstavě a dotazujícího se, zda chceme něco měnit na svých medailoncích. Což jsem samozřejmě chtěla. Povedlo se mi na něj napsat román. Ne, že bych to zamýšlela, ale v minulých letech se tam každý rozepisoval: co maluje, čím maluje a kdy a kde a od koho se naučil malovat. Jaké jsou jeho sny a plány do budoucna, kolik má dětí či koček. Tak jsem se snažila aktualizovat svoje portfolio – od koho jsem se učila malovat, co jsem dělala dříve, a jaké je moje aktuální téma (sketching budov) a plány do budoucna (portréty a karikatury). 

Ukázalo se, že ostatní se omezili na pár vět. Maluju, protože mě to uklidňuje. Mám základní vzdělání.“ Pořád přemýšlím nad tím, co je základní vzdělání v malování? Jako jenom ze základky? Nebo nějaký kurzík?

Každopádně i kdyby v e-mailu stálo, že si mám přinést dráty na zavěšení obrazů, nenapadlo by mě to, protože jsem počítala s tím, že stejně jako v minulých letech budu vystavovat na stolech. Ale musím říct, že je to ohromný rozdíl mezi tím, jestli váš obrázek visí, nebo leží v horizontální poloze. Tak totiž ztrácí minimálně polovinu ze své přitažlivosti. Dávala bych to za vinu změně úhlu, ve kterém ho divák vidí. Ale třeba je to úplně něčím jiným. Každopádně jsem si rychle zabrala jednu stěnu a svoje malinké obrázky (kreslila jsem zatím jen na A4) připnula špendlíky. Ne, že by to nějak dobře drželo.

První verze rozložených obrázků

Zjistila jsem, že rozvěsit a rozložit obrázky není vůbec jednoduché. Některé se k sobě hodí víc, jiné méně. A některé vůbec. Když chcete zachovat nějaký ráz, nebo dokonce udělat na náhodného diváka dojem či upoutat jeho pozornost, nemůžete dát obrázky vedle sebe do řady, jak vám přijdou pod ruku. 

Vše se navíc trochu zkomplikovalo tím, že vystavujících bylo míň, než se jich nahlásilo a že jsme toho všichni přinesli málo. Takže kdo chtěl, mohl ještě nějaké obrázky doplnit. Dokonce jsem směla přinést i ty, které už na výstavě byly. Takže pokud mi to máte někdo za zlé, tak se omlouvám. Sama od sebe bych to neudělala. Ale myslím, že ty moje olejomalby za to přece jen stojí! Škoda, že maják zůstal doma. Ale nebojte, na blogu bude taky.

Můj panel s obrazy! Och. 

Na vernisáži 24. 4. 2023 nás nejprve přivítal pěvecký soubor, následně promluvil místostarosta Rosecký, starosta Aubrecht a organizátor pan Křivský, který zmínil, že se jedná o druhou nejdelší tradici ve městě hned po Svatováclavské pouti!

Hudební vystoupení

K mně známým vystavovatelům bych zařadila právě zmíněného pana Křivského s jeho portréty a krajinkami úhlem (brr, tím kreslit teda vážně neumím a jak je od toho člověk špinavý, fakt ho obdivuju). 

Pražský hrad, autorem Petr Křivský

Ledečský hrad, autorem Petr Křivský

Pan Lázničku dokonce přišel osobně.

Nádherné zachycení sněhu! od pana Lázničky

Tradičně za nejhezčí obrázky považuji Lepeškovy lesy, ale letos tu měl jen málo obrázků, a světelský zámek Trčků z Lípy (od nevím koho), který je velmi fotogenický.

Na své si přišli milovníci barviček...

Jaroslav Bártl dělal i dřevěné sochy andělů, které stojí na pódiu hned vpravo u vstupu.
autor: Jiří Hart

... i ti, kdo preferují jasné kontrasty či padesát odstínů šedi.

autorka obrazů Ema Machková

malba akvarelem, autorka Kateřina Barcíková

malba akvarelem, autorka Kateřina Barcíková

I trochu moderny tu najdete! Bohužel u některých autorů jsem si nepoznamenala jméno. Takže pokud vás zaujaly jejich obrázky, ještě můžete přijít. Výstava probíhá do 19. 5. 2023! A ještě jednou připomínám, že moje obrázky najdete ZDE. Tak neváhejte a vstupte, v mojí galerii je otevřeno 24 hodin denně.

Žádné komentáře: