úterý 16. května 2023

Furt se hrabu v záhoně

Letos jsem vám ještě nestihla nic moc říct o našem velkém zahradničení. Ne, že bychom už měli nějaké výsledky. Zmínila jsem zatím pouze sázení cibule, ale od té doby už utekla spousta vody.

Jednou z našich největších objevů je, že řádky mají vést ze severu na jih! V řádku bývají obvykle rozestupy menší než mezi jednotlivými řádky. Na smíchanou kulturu bez řádků jsme si zatím netroufli. I když plevelu se u nás na zahrádce daří. Trochu nestíhám vytrhávat a taky se maličko bojím. Minulý týden jsem si ze zalévání přinesla dvě zapitá klíšťata.

Sklidili jsme všechnu růžičkovou kapustu a košťály dali kozám.

Zasedili krmnou řepu pro kozy. Pěkně jsme se nechali napálit drobnými pytlíky se semínky. Pořád to vypadá, že v nich nic není a pak když si je nasypete do dlaně, zjistíte, že je tam třeba sto semínek a s obrovskými rozestupy, takže jsme nakonec nezaseli ani všechna semínka z jednoho pytllíku. Řepa má ráda pořádně vyhnojenou půdu, a tak jsem ji dali na místo po přeházeném kompostu.

A kousek od ní nějaké baby melouny. Snad vyrostou a stihnou i dozrát, ne jako minule ty žluté.

Zaseli jsme mrkev. Zatím to nevypadá, že by z ní něco bylo, tak uvidíme. Cibulka se vytahuje pěkně, tak snad se mrkev nenechá zahanbit. S mrkví se prý kamarádí majoránka, tak jsem ji vysadila poblíž.

Objevila jsem jakýsi jahodový špenát. Psalo se u něj, že je to nenáročná letnička, tak jsem se ho rozhodla vyzkoušet.

Někde tady na sluníčku mám umístěných pár semínek cukrové kukuřice a židovské mochyně, jejíž lampionky by měly být jedlé (ten vnitřek).

Do slunečného zbytku záhonku za stodolou jsem zkusila zasadit šalvěj. Nebo mateřídoušku. Teď si nejsem jistá.

Do záhonku, kde byla vloni červená řepa jsme zaseli zbytky semínek a přidaly fialové fazolové lusky, na které se moc těším. Snad bude sklizeň průběžná a hojná stejně jako v loňském roce. Rostlinky by měly být opět keříčkové a ne žádné popínavky, které bychom museli k něčemu přivazovat. Tak mi teď najednou došlo, že jsme si nenechali místo na rajčata. No, co se dá dělat, tak letos holt nebudou. Poblíž jsem vysadila šnytlík (pažitku), protože jsme tam čerstvě rozházeli kompost a to on má rád. Letos mám sbírat jen omezeně a příští rok přesadit jednotlivé trsy na konečné slunné stanoviště. 

Na minizahrádce u meruňky se snažím vypěstovat rukolu. O víkendu jsem zjistila, že mi i do pařeniště lezou ty šmejdský slimáci, takže asi opravdu budu muset koupit granule. Sice se nám je daří chytat na prkno položené v trávě. A následně zabíjet, ale je jich tam příšerně moc.

Neodolala jsem a koupila si jednu rostlinku rebarbory. Prý se mi sama rozroste a polostín pod meruňkou by jí neměl vadit. K jídlu bych ji měla sklízet až příští sezonu. A dát si pozor na listy, které jsou jedovaté i pro kozy! Sáhla jsem po ní proto, že ji pěstovala babička a dělal z ní chutné koláče, které jsem jako dítě neuměla ocenit. Možná je měla víc přisladit. ;-) Každopádně jsem si před mnoha lety, to už jsem měla blog, koupila jednu v obchodě a doteď vzpomínám jaké to bylo udělat svůj první (a myslím, že zatím i poslední) koláč z rebarbory. ... Tedy, sama se nestačím divit. Zkusím pohledat a zjistím, že jsem o něm dokonce psala! Najdete zde.

Poblíž rebarbory jsem zkusila zasadit dalších pár semínek židovské mochyně a taky šruchu. Ta by se měla dát konzumovat stejně jako salát. Tak uvidíme.

Do květináčů jsem si pořídila čtyři fialové citronové muškáty. Doufám, že jsou to ty samé, jako ten, který jsem dostala na Ateliérech vloni, ale zahynul mi místo toho, aby zakořenil.

Málem bych zapomněla zmínit všudypřítomný měsíček vysázený jen tak nazdařbůh kolem domu. Nádherná samorostoucí bylinka, u které mě tolik nebude mrzet, když ji občas sežerou kozy.

Co bych ještě ráda do budoucna zkusila?

  • převislé jahody v květináčích (vloni mi zahynuly asi na příliš ostrý kompost),
  • levanduli u domu (snad přežije rekonstrukci),
  • topinambury někde v sudu, kýbli, vaně nebo kádi, protože se rádi rozlézají všude kolem a je pak obtížné se jich zbavit,
  • nějakou užitečnou jedlou dřevokaznou houbu na ohavný zbytek hrušně v zahradě, ale takovou, která z něj nebude chtít vlézt na krov střechy.
A co pěstujete vy? Máte na něco dalšího zálusk?

Žádné komentáře: