úterý 21. dubna 2020

Protivný bez

Líza odpočívá na sluníčku
Kozy jsou neúnavným zdrojem inspirace k psaní. Pořád něco dělají. 

Obvykle zlobí. 

I když onehdy ožíraly bez, který jsme vykáceli z Kombího domečku, takže to bylo fajn. Sežraly tenké větvičky a kůru z těch tlustších. Obojí bylo skvělé, protože bez je hrozný neřád a špatně se řeže motorovkou, seká, i pálí. Shoří poměrně rychle a žádnou velkou výhřevnost jsem u něj neviděla. Jenom nekonečné přikládání. A jak se pořád větví, byl docela problém ho do těch kamen i dostat.

Zapomněla jsem zmínit, že se bez špatně likviduje i co se týče kořenů.

Ale abych je zase moc nepřechválila, tak minule, když byly „na volno“ (tzn. špatně jsme zavřeli chlívek a dostaly se ráno ven), slyšela jsem něco venku rachtat. Říkala jsem si, že to bude určitě z protějšího baráku. Pořád tam staví a dělají hluk i příliš brzy ráno. Ale přece jen, když jsou kozy na zahradě, víte, že z toho kouká nějaký problém. Kór, když je poblíž auto, tak máte strach, aby se třeba zvědavě nechtěly kouknout na kapotu.
Baloun a malá hnědá

Jen tak letmo jsem se podívala k sousedům, ujistila se, že tam někdo něco dělá a šla zpět snídat. Akorát jak jsem se vracela, došlo mi, že hluk přichází příliš zprava a že jsem za oknem u sousedů vlastně nikoho neviděla. Podívala jsem se tedy ještě jednou pořádně. A pak už jsem běžela před dům. 

Baloun jako by to věděl, vyhnal se odněkud z chlívka, mečel a tvářil se, že ta papírová krabice byla nakousaná už předtím.

2 komentáře:

Kamilek řekl(a)...

Tak pozor, bezové dřevo (podobně jako většina tvrdých dřev) má docela slušnou výhřevnost. Ale to se samozřejmě počítá na vyschlé masivní kusy, pokud topíš čerstvýma větvičkama, je situace úplně jiná...
A kozy ho prý mají rády, zejména listí a mladé výhony. A prý po něm dobře dojí.
Ale jinak je to strašná potvora, těžko se likviduje...
A ne, nepotřebuju si odvézt pár větví domů, mám vlastní zásoby z chaty i tábořiště.

Angelika řekl(a)...

Díky. :-) To jo, listí by se jim taky asi líbilo, teď už jim zbyla jen kůra. Už máme zlikvidováno.