úterý 25. srpna 2020

Jak hospodaříme s vodou

Nejspíš už jsem zmiňovala, že máme studnu a žumpu. To znamená, že v obci není zavedená kanalizace (brzy bude, někdy se i celkem těším). Takže se snažíme co nejméně vody odebírat, abychom náhodou nezničili čerpadlo anebo nevyčerpali studnu, a zároveň i co nejméně vypouštět, protože za vyvezení žumpy se platí.

Také si nejsme jisti, že je voda ze studny pitná, a zatím jsme se nedostali k tomu nechat si udělat rozbor, a tak si vozíme pitnou vodu (někdy balenou, jindy jen v pet láhvi, která je správně bohužel jen na jedno použití) od tchýně nebo z práce. Nejen tyto podmínky, ale i ekologické cítění (viz moje obliba tažení vývaru na kamnech) nás přivedlo k úvahám, jak šetřit vodou.

Co přesně děláme...
  • Dešťovou vodu chytáme do pěti sudů (ze stodoly je toho celkem dost) a plastového jumba (tisícilitrový barel) a zaléváme s ní květiny. Slyšela jsem, že je skvělé v ní prát, ale to bych asi musela v ruce, protože nevím, jak přesvědčit pračku, aby ji používala. Abych to upřesnila: dešťovou vodou zalévám květiny uvnitř v domě, venku vysazená rajčata, stromky, ředkvičky, měšíček, jahodník, maliníky i dýně. Zvířata ji mají na pití. V období sucha jsme zalévali i trávu na dvoře – potřebujeme trávu/seno pro zvířata. Používám ji na vytírání podlahy.
  • V umývadle máme kyblík a nachytanou mydlinkovou vodou splachujeme záchod. Totéž praktikujeme s vodou z koupání (zatím nepraktikujeme, protože nám to přijde plýtvání, ale dřív jsem to měla ráda) a sprchování či pouhého mytí vlasů. Nebo namáčení prádla.
  • Vodu z mytí vlasů s šamponem občas používám na mytí podlahy.
  • Vodu z kuchyňského dřezu nijak nechytáme a podruhé nezpracováváme, to by to asi muselo téct rovnou do kýble pod umývadlem. Ale když mě čeká velká várka mytí, například sklenice na marmelády, nebo mi trochu kapal kohoutek, chytala jsem nejarovou vodu do hrnců a v období sucha, které bylo ještě před nedávnem realitou, zalévala květiny právě touto vodou. Dokonce se ukázalo, že spousta nádobí jde právě kvůli tomuto účelu umýt pouze horkou vodou, člověk se obejde bez saponátu. Také nás to vedlo k úvahám ohledně snadno odbouratelného a k přírodě neutrálního mycího a pracího prostředku. Pak bychom v období sucha mohli jakoukoliv vodu používat na zalévání. Někdy takto pochytanou vodou zalévám alespoň dvůr, protože tráva na něm dost rychle vysychá. Před deštěm k tomu využíváme i dešťovou vodu, abychom mohli nachytat novou čerstvou.
  • Vodu z vaření těstovin, rýže či brambor mají rády na pití kozy.

2 komentáře:

Kamilek řekl(a)...

Jestli ti to pomůže, tak na táboře místo Jaru a Sava používáme (tam kde to lze) ekologické alternativy Celestina a Medium. Jak funguje Medium moc posoudit nemůžu, stěry na rozbor ze stolů, lavic,... jsme nedělali.
Celestina nádobí umývá dobře (opět beze stěrů, ale rukou a okem nepoznám rozdíl oproti Jaru), jen je potřeba hlídat, aby se správně naředila - prodává se jako koncentrát a pro běžné použití se ředí vodou.

Angelika řekl(a)...

Super. To zní dobře. Děkuju. Zkusím.