úterý 11. srpna 2020

Vstávat se slepicemi

Minulý týden jsme potřebovali vstávat do práce nechutně brzy, to jest ve čtyři hodiny ráno. Venku byla ještě tma. Já za sebou právě měla fázi spánku, po níž mi probuzení vůbec nevadilo. Vlastně jsem se možná vzbudila těšně před budíkem sama.

Zpočátku nám připadalo milé, že nás kohout vítá do probouzejícího se rána – na východě začínala obloha pomalu lehoulince modrat, ale po chvíli nám to přišlo dost obtěžující. Sousedi ještě spí, tak proč ten blbec řve. V kurníku by měl mít tmu, ačkoliv doma svítíme. Vyhlédla jsem z okna a zdálo se mi, že ven přece jen dopadá docela dost světla. Zejména z obýváku. Tak jsem si rychle vzala oblečení a zhasla. Ale kohout stejně kokrhal, jako by nás zapomněl vzbudit a bylo už deset odpoledne. 

Mimochodem, nevíte proč kohout kokrhá?

Jaké bylo naše překvapení, když jsme při krmení koček a pouštění koz zjistili, že se kohout poflakuje venku. Sice to bylo jediné možné vysvětlení ranního řevu, ale i tak nám to nešlo na rozum. Copak nespal v kurníku? Společně s ním se po dvoře procházela jedna hnědá slepička. Potenciální oběť kuny nebo lišky.

Divné. Kurník se zavírá sám za tmy. Nebo se zasekl mechanismus a on zůstal otevřený?

Přítel se šel podívat. Když mi hlásil, že v kurníku není ani noha, nechápala jsem. Jak není?! A kde teda všechny slepice jsou?

Za stromem na dřevě se choulilo všech 9 bílých slepiček – od kdy jich je vlastně jen devět? A kam zmizela ta poslední? A vůbec, je jich pořád ještě devět? 

Občas tam s nimi sice asi spí kočky, ale dokud nemáme psa, pochybuju, že by je měli sílu, chuť a zájem hlídat. Navíc Frantu podezřívám, že chodí spinkat do tepla kozího chlívku. 

A tak nás teď čeká večerní zahánění slepiček. Ne, že bychom to dělali rádi, i když kurník mají krásně vystříkaný a natřený křemelinou. A s novými bidýlky. Ale moc dobře víme, že tam ještě pár čmelíků je. Přemýšleli jsme, jestli tam nechodí kvůli čmelíkům, nebo proto, že už jim tam nedáváme žrádlo (aby do něj čmelíci nelezli a ony se mohly nažrat v klidu). A taky jak dlouho už spí venku! 11 °C není právě teplo.

Žádné komentáře: