čtvrtek 7. dubna 2022

Motýlí dům (Papilonia)

Nejvíce motýlků bylo modrých: Morpho peleides 

V Praze se Motýlí dům (Papilonia) nachází krásně v centru: Na Příkopě 854/14, v první patře budovy hračkářství Hamleys, které na mě moc dobrý dojem neudělalo. S holkama jsme se sice shodly, že být děti, tak jsme zde nadšené – vypadá to tam jak v Sám doma, nebo nějakém jiném americkém filmu. Prostě příšerně komerční a hlučné hračkářství.

Papilio palinurus
V Motýlím domě: je to jen jedna větší místnost, na jejíž prohlídku vám bohatě stačí půl hodiny, ale my tam byly snad dvě, protože jsme si to chtěly opravdu užít a pořádně fotit, když jsou motýlci tak klidní a hodně posedávají. Výhodou je, že patří ke zvířatům, která se nebojí člověka. Klima je vlhké (80 %, doma máme obvykle mezi 40 % až 50 %, správně je prý až 60 %) a teplé (28 °C), takže jako v tropické džungli, kde se tito motýli přirozeně vyskytují. Tomu odpovídají i rostliny: různé zelené plazivky, ale třeba taky orchideje. Motýly si můžete prohlížet z bezprostřední blízkosti a bez dalších poplatků dle libosti fotografovat, jen byste tím neměli omezovat další návštěvníky.

Pravděpodobně Idea leuconoe
Motýli mají rádi pestré barvy lidského oblečení, ideální je sytě žluté tričko (zrovna takové jsem náhodou na sobě měla). Díky tomu si na mě občas sedli. Ještě bych se mohla navonět ovocným parfémem (na svých stránkách to doporučují).

Motýli jsou důležitými opylovači. Pyl přenáší na svých nohou, kde mají umístěny chuťové receptory.

Samec Cethosia cyane

Mimo jiné je v expozici i líheň, takže teoreticky můžete vidět, jak se na světě objevil nový motýl. Moje fotky líhně najdete ve spodní části článku.

O životě motýla si krásně můžete přečíst tady: https://www.papilonia.cz/zivotmotyla/, nebo níže:

Samička klade na listy banánovníku či citrusů malé světlé kuličky (vajíčka). Vypadá to jako by se zadečkem jemně dotýkala listů. Vajíčka se kladou na listy, které budou baštit budoucí housenky. „Ve vajíčku tráví budoucí housenka podle druhu týden až sedm měsíců.“ Záleží to na druhu motýla. Představte si, kdybyste byla těhotná 9 měsíců nebo 21 let!

„Po vylíhnutí jsou housenky velké jen několik milimetrů a začínají se překotně krmit. Vyrostou totiž až 300x. Pokud by člověk rostl jako housenky motýlů, dosáhl by v dospělosti bez problémů do poloviny Eiffelovy věže. Před predátory housenky chrání tzv. mimikry – napodobují barvou a tvarem list, větvičku nebo i ptačí trus. Některé mají ochranné trny, či jsou dokonce jedovaté.“ Housenky jsou malé a na listech se relativně obtížně hledají!

Papilio memnon

Poté, co housenky přestanou žrát, utvoří kolem sebe kuklu. Uvnitř dojde k jedné z nejúžasnějších proměn ve zvířecí říši. Nejprve jsou uvolněny enzymy, které rozpustí těla housenek do kašovité hmoty. Působení enzymů přečkají pouze základní buňky orgánů budoucího motýla. Právě kolem nich vznikne z kašovité hmoty nové a formou naprosto odlišné tělo. V každém motýlím domě Papilonia dochází ke zrození 30 až 80 motýlů denně.“ Kukly, ze kterých se brzy vylíhne motýl, jsou průhledné. Po vylíhnutí z kukly nemá ještě motýl vyhráno. Nejprve musí osušit křídla, což se části z nich nikdy nepodaří. Pokud ano, má dospělý motýl jediný úkol – spářit se a dát vzniknout dalšímu pokolení. Protože dospělý jedinec žije většinou jen 2–4 týdny, nezbývá mu věru času nazbyt.

Návštěvou Papilonie prý pomáháte přírodě, protože se „účastní mezinárodního programu pod záštitou IABES na podporu motýlích farem v chudých oblastech světa, aby jejich činnost neustávala a naopak jejich počet do budoucna narůstal.“

Další Papilonie najdete v Brně, Lipně a Karlových Varech. Škoda, že jsme se tam nekoukli, když jsme tam na podzim byli.

Zdroj: https://www.papilonia.cz/co-je-papilonia/










Caligo memnon 


Líheň motýlků
Kukly různých tvarů

Kukly ve tvaru listu

Zlaté kukly v druhé řadě

Vylíhlý motýlek suší křídla

Žádné komentáře: