čtvrtek 28. dubna 2022

Maličkosti, které jsem vyzkoušela (1)

Zjistila jsem, že některé nové věci, které vyzkouším, mají jen malý dopad a výsledek se dá popsat několika málo slovy. Nezaslouží si sice samostatný článek (slovy Babiše: sorry jako), ale aspoň zmínku bych jim ráda věnovala. Takže všem malým opuštěným bezvýznamným chudinkám patří pár odrážek. Vyzkoušela jsem:

  • řepovou polévku v restauraci: Závěrem lze říci, že mi nechutnala, protože pořád byla moc sladká po řepě. A domnívám se, že to jen tak něčím nejde přerazit, aniž by se stala hnusnou.
  • rajčatovou polévku v restauraci: Byla vynikající a dokonale nakyslá. Hned jsem zatoužila uvařit si ji doma také. Příležitost se naskytla, když jsme doma měli větší zásobu rajčat, která nám nijak zvlášť nejela. Sice v receptu výslovně stálo, že mám použít kvalitní, červená, na slunci uzrálá rajčata, jenže já měla jen tyhle ubohé chudinky, co chutí připomínaly spíš brambory. Tak jsem je osolila, posypala nějakým kořením do polévky a dala na chvilku péct do trouby rozkrojením vzhůru. Pak jsem je rozmixovala a podle chuti dosolila. Bylo to tak skvělé, že jsem příště přidala protlak, nebo kečup a pak jsem si na další pokusy zakoupila i loupaná rajčata nebo nějakou omáčku v konzervě. Těším se, až ji budu dělat příště. 
  • Do pračky jsem k pracímu prášku, ale do jiné zásuvky, kam patří, přidala tekutý škrob do prádla. Někde jsem četla, že by se pak mělo míň špinit prádlo, naše babičky ho prý dávaly k praní prostěradel, ručníků atp. Naškrobené prádlo se prý tolik nešpiní a vydrží déle čisté. Nevím, zkoušela jsem poprvé a pochybuji, že rozdíl poznám. Ale když už ho tu mám, ráda bych ho zpracovala a uvolnila si na poličce místo. Prý se také lépe žehlí. 
  • Na uložto jsem objevila studentské filmy z Multifestu. Protože každý zabral jen pár minut, využila jsem jejich sledování k pletení a jako pauzy mezi psaním článků na blog, praním prádla, přípravou oběda a podobně. Ze všech zhlédnutých se mi vlastně líbily jen dva: především Obsazeno a případně i Lodičky. Výhodou je, že je můžete vidět online a ani je nemusíte stahovat. Trochu drsnější byl film Sorry.
  • V Lídlu jsem si koupila Karamelovou pomazánku se soleným máslem z Bretaně v rámci Francouzského týdne (a navíc jsme do Bretaně měli jet na dovolenou). Je to značka Duc De Coeur. A složení je: 58,8 % cukr, zakysaná smetana Creme fraîche, glukózový sirup, 2,9 % solené máslo (máslo, 0,08 % mořská sůl „Guérande“ chráněné zeměpisné označení). Trochu mě rozčiluje, že sice to je vyrobeno ve Francie, ale „původ mléka a cukru: EU“. Jako by byl takový problém používat lokální suroviny! Osobně mě pomazánka moc nenadchla. Samotná pro mě byla příliš slaná, ale třeba s vaflemi (též z Lídlu) k snídani byla super.

Žádné komentáře: