úterý 26. dubna 2022

Česnekový záhonek

Záhonek 

V článku Zahradnická otázka umístění řádků jsem psala o tom, že bychom letos rádi vypěstovali česnek jarní. Zasadili jsme ho záhonek za stodolou, takže není zcela pod naší kontrolou a teoreticky by jej mohli sklízet i náhodní kolemjdoucí. Jenže i tak je to bezpečnější, než že ho sklidí kozy, které mají přístup téměř po celém dvoře. 

Výhodou bylo, že jsme se do sázení pustili s manželem oba. I tak to hodnou chvíli zabralo. A hlavně, on si dal záležet s kolíčkováním a vyměřováním řádků, já bych to nejspíš nějak riskla a sázela tak trochu náhodně. On ten česnek stejně nepozná, jestli je od vedlejšího dvanáct nebo třináct centimetrů. 

Česnekový řádek
Jenže to by pak nebyl takhle krásně zarovnaný v řádcích! Jednak to nádherně vypadá, a jednak je to velice výhodné při pletí. Když víte, že jste mimo řádek, víte, že to není česnek, i kdybyste si nebyli tak docela jistý. Ale on vypadá relativně dost odlišně od jiných travin v okolí, takže to není problém poznat. 

Jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet dál. Zatím to vypadá velice slibně. 

Veterinář nás varoval, že když pěstoval česneky on, vycházely mu tak akorát velké jako ty stroužky, které sázel. 

P. S.1: Údaje z etikety: Jedná se o česnek flavor nepaličák. Pozdní odrůda nepaličáku pro jarní výsadbu, výrazná chuť, 10–12 středně velkých stroužků, vysoké výnosy, ověřená odrůda, 105 Kč.

P. S.2: Holky říkaly, že bych si měla dát pozor na to, že čerstvý česnek chutná výrazně odlišně od sušeného a taky má jinou strukturu. Takže by bylo dobré si ho nějak vyvázat a usušit např. na špejchaře, než přijdou mrazy, aby neměl problém jako dýně vloni!

Žádné komentáře: