neděle 3. dubna 2022

Návštěva kamarádky s dítětem

V sobotu jsem měla zajímavý a netradiční program. Byla jsem navštívit kamarádku, která má miminko. Teda pokud se tak ročnímu dítěti ještě říká. Trochu jsem v rodince nedávala pozor, a hlavně mě to nezajímalo. Nejhorší písemka, jakou jsem kdy zažila, co si pamatuji, byla z jednotlivých stádií těhotenství. Dodneška je mi úplně fuk, jestli má už miminko vidět nožičky, ručičky nebo pinďourka v druhém nebo třetím týdnu nebo měsíci. Přijde mi, že je mi tato informace úplně k ničemu. Navíc to jde snadno dohledat. A až to bude, tak to bude. Ale to jsem trochu odbočila. Stejně neužitečné mi připadá rozlišení na novorozence (do 6 týdnů), kojence (do 1 až 1,5 roku), batole (až 2,5 roku), předškolní věk (do 3 až 6 let) atd. Zdroj: Wikipedie mi ani výraz „mimino“ nenašel, tak pak se v tom vyznejte. 

Holčička se mi velmi líbila. Upřímně mě to překvapilo, protože jsem si myslela, že mi zajímavé připadají až děti, které samy chodí (a mluví a je s nimi sranda). Ale i batole lezoucí po čtyřech už není tak kulaté jako většina miminek v kočárkách, která neshledávám pěknými. Obecně na děti vážně nejsem, takže jsem zvědavá, jaké to bude, až budu mít jednou vlastní. 

Předpokládám, že se můj přístup k nim změní (nebo aspoň k vlastnímu) stejně, jako to bylo se psem. Teda doufám! Obecně se dá říct, že mi připadá dítě hodně podobné psovi, nebo pes dítěti. Novopečené matky to samozřejmě nechtějí slyšet a pár rozdílů se najde, ale taky dost podobností:

  • Po obou musíte uklízet hovínka. Tím bych začala, protože je to nejmenší zábava. 
  • Další taková trochu přítěž je, že se jim musíte věnovat. Vyžadují váš čas a hlavně pozornost. To sice může být otravné a pro nezúčastněné často nepochopitelné (celej den dítě za zadkem, žádný čas na čtení nebo šití, brrr), ale pro majitele je to leckdy slast. Dívat se, jak váš miláček sladce spinká (úplně stejně jako všichni ostatní, ale vám se to líbí jen u něj), fotit ho, mazlit se s ním a hrát si s ním. 
  • Zákaz vstupu dětem
    Pořád musíte dávat pozor, jestli nedělá něco, co nechcete. Dítě všechno ochutnává – zvědavost je známkou inteligence, aspoň si to myslím – osahává a shazuje na zem, leze někam, odkud může spadnout, no a pes taky občas žere, co nemá, nebo si vleze na místo, kde nechcete mít psí chlupy.
  • Musíte ho vzít s sebou na dovolenou, nebo řešit, jestli se o něj někdo zvládne postarat, a taky jestli vám bez něj nebude smutno.
  • Když už ho tedy berete s sebou na dovolenou nebo výlet, musíte na to myslet předem při plánování. Potřebujete spoustu věcí, na některá místa se nedostanete (někam nevyleze a někam by měly mít děti vstup zakázaný – třeba řvoucí na prohlídku zámku) a jinde zase budete zažívat další komplikace: teplo u moře. Když nad tím přemýšlím, bylo by fajn mít hotely a pláže, kde by byl kromě zákazu vstupu se psy i zákaz vstupu s dětmi. Mohlo by to vypadat třeba takhle nějak. Škoda, že mě to nenapadlo před pár dny, byl by to hezký apríl. :-)
Článek má být veselou úvahou, fejetonem, takže pokud jste nabyli dojmu, že si vaše děti chci dát na česneku, tak ne, nechci. Radši s rozmarýnem.

Žádné komentáře: