pondělí 12. prosince 2022

Plánování Vánoc podle Florentýny

Řekla jsem si, že před spaním nebudu čučet do počítače a otevřela si vypůjčenou knihu. Jo, teď na mě odevšad koukají to-do listy, česky seznamy věcí, které je potřeba udělat. Právě jsem si stáhla Florentinin Vánoční plán, který je prý vytvořen v souladu s touto knihou: Vánoční kuchařka pro dceru. Když si ho tak prohlížím, uvědomuji si, že už jsem ho někdy dřív viděla. Možná jsem tenkrát ještě ani Florentýnu neznala...

Ale teď už ke knize. Je psaná jejím typicky zábavným stylem. „Jakmile se v polovině října objeví v obchodě první umělohmotná smrková větvička, první vánoční ozdoba a z reproduktorů zazní první koleda, je čas začít konat.

Nikoli panikařit, nikoli snažit se ukořistit volný nákupní vozík a vydat se s ním na zběsilou jízdu mezi regály, ale plánovat.“ (str. 12)

Kniha předpokládá, že chcete strávit své první Vánoce samostatně a chce vám být pomůckou a laskavým návodem, jak si s tím poradit s grácií. Rozdělte si prázdný papír na čtyři části, postupně se budeme věnovat každé z nich:

  • úklid: Nejprve odstraňte věci, které se povalují na viditelných plochách (např. dýně na šicím stroji v rohu místnosti, krémy na ruce na skříni v ložnici). „V každém případě ale buďte velmi nemilosrdní vyhoďte vše nepotřebné a zbytečné, co pro vás nemá dostatečnou sentimentální hodnotu. U každé (opravdu každé) viditelně vystavené věci popřemýšlejte, zdali by jí nebylo lépe v šuplíku, v krabici, u někoho jiného doma nebo u vás v popelnici.“ (str. 12) „... připravte si čistý a úhledný prostor pro předvánoční krásno. Na tuhle drastickou odtučňovací kůru vašeho bytu si naplánuje nejméně jeden týden a postupujte přitom tak systematicky, jak to jen dokážete.“ (str. 12)
  • dárky: Pořiďte nejpozději během listopadu. (Jejda, to jsem trochu nestihla. Ale pár věcí už přece jen mám.)
  • jídlo: „Udělejte si seznam receptů, vypište trvanlivější suroviny a vyrazte v nejbližším možném termínu na zásobovací nákup. Budou se vám hodit brambory na salát, máslo (to může zatím klidně vyčkávat v mrazáku), zavařené okurky, mouka, strouhanka, cukr, oříšky, mandle, čokoláda, kvalitní rum, několik lahví červeného vína, usušené ovoce, papír na pečení, balíček párátek a nejméně jeden silný muž, který vám tohle všechno pomůže dostat domů a do spíže.“ (str. 12)
  • dekorace: věnec na dveře, adventní věnec, aromalampa s vánoční vůní a pár vánočních ozdob na lustr.

Žádné komentáře: