středa 7. prosince 2022

Sůl nad zlato (1982, Der Salzprinz) (***)

Když jsem v rámci Inktorberu 2022 kreslila heslo Salty (zde), napadlo mě podívat se na pohádku Sůl nad zlato. S překvapením jsem zjistila, že existuje i jiná verze, než chronicky známá Byl jednou jeden král. A dokonce v ní hraje Libuše Šafránková. Tak to musím vidět!

Na ČSFD má 61 %. Já bych zůstala klidně u těch padesáti jako minulý týden. Ale zároveň jsem hned jednu hvězdu sebrala pohádce Byl jednou jeden král. Tahle verze mi totiž připadá lepší.

Jasně, jasně, začátek je stejný. Král Pravoslav má tři dcery a neví, které předat království, tak je požádá, aby mu řekly, jak moc ho mají rády a představily mu svoje ženichy. Jedna tvrdí, že ho má ráda jako zlato, druhá jako drahokamy, protože jsou krásné. Jen Maruška, jeho nejoblíbenější, mu řekne, že ho má ráda jako sůl, protože jí její tajemný princ Milivoj, se kterým se potají scházela o samotě, řekl, že to je nejdůležitější věc, že bez ní by nebyl život. Král se ovšem rozzlobí, protože se ho dotkne, že by ho měla nejmilejší dcera ráda jako něco, čeho má i žebrák plné hrsti. Vyhodí Marušku z hradu a řekne jí, aby se vrátila, až sůl bude dražší než zlato a drahokamy. Pak že dostane trůn. Zjeví se Král podsvětí (Milivojův otec) a zakleje krále Pravoslava i s královstvím. Všechna sůl v království se pak promění ve zlato. Akorát tady tak úplně nechápu, proč zaklel i svého syna? A stane se z něj solná socha. To jako že tu kletbu řekl tak blbě ve vzteku, že si neuvědomil, co to udělá?

Jinak exteriéry jsou skvělé. Hrad Pernštejn si nemůžete splést. A pak se snad točilo i v Punkevní jeskyni. Takových krápníků tam ta Šafránková osahala!

V závěru se točí samozřejmě  Demänovskej ľadovej jaskyni. Kde jinde by vzali tolik ledu? Tak že by to nebyla Punkevní, ale vše se točilo tam?

Král: „Budete mít za muže vítěze.“
Komoří: „Zabijáky.
Král: „Hledám svého nástupce. Ne zahradníka.“

Žádné komentáře: