úterý 5. března 2024

Vavřínový věnec nad dveře (1. část)

Pokud jste na blogu mými pravidelnými hosty, možná si vzpomenete, že jsem ve vánočním deníku (ve 3. části zde) ukazovala umělou inteligencí vygenerované obrázky vavřínových věnců. Byly krásné, inspirativní, ale naprosto nepoužitelné pro naši vápennou malbu na zeď. 

Takže jsme si nakonec poradili sami tak, že jsme vytáhli ze sáčku s bobkovými listy tři nejkrásnější, obkreslili je na karton od mlíka a začali překreslovat na zeď tak, aby nám z nich vznikl krásný kulatý věnec.

Samozřejmě jsme si před tím udělali pár náčrtů na papír.


Původně jsme zamýšleli, že dovnitř napíšeme dlouhý latinský text kapitálkami. Ale podle rozměrů plochy nade dveřmi to vypadá, že to nepůjde. 


Jak vidíte, celkem blbě se to fotí. ;-)

Vymalována vrchní vrstva nad dvoulinkou

Jak můžete vidět, pěkně jsme si pohráli s malířskou (?) páskou. Nejprve jsme ji nalepili do úrovně, nad níž jsme malovali hnědou barvou (no fakt, je to nějaký zvláštní odstín hnědé s troškou žluté, aby to mělo šmrnc). A pak jsme ji přelepili přes tu hnědou a namalovali modrý spodek.

Dvoubarevný podklad věnce

A už se blížíme do finiše. Zbývá jen vybarvit strašně velké množství vavřínových lístečků bílým vápnem (to je normální barva vápna bez jakýchkoliv barev). A pokud možno tak, abychom nerozmazali šedou/černou konturu, kterou jsme namalovali vápnem ohraničení jednotlivých listů. 

Vybarvování lístečků vápnem
Pokud jste velmi pozorní nejspíš jste si všimli, že bude třeba ještě dokončit lístky na vnitřní straně věnce. Uvažujeme o tom, že bychom vnitřek vybarvili mírně šedivou a tak je ohraničili. Nebo jim doděláme kontury jako těm ostatním uprostřed. Co byste udělali vy?

Žádné komentáře: