středa 13. května 2015

Bobříci 4

Minule jsem psala, jaké moderní bobříky navrhl někdo jiný, následně jsem se zamýšlela nad tím, co bych navrhla já, když už třeba existuje bobřík informatiky. Překvapilo mě, kolik dokážu vymyslet bobříků sama od sebe. Stačí vycházet z toho, co člověk ví, že by měl dělat, ale nechce se mu z různých důvodů. Co je dobré, zdravé a co bych očekávala od partnera, svých dětí atp. Seřadila jsem je od jednodušších – kratší doba trvání (den) – po složitější (rok), nebo bez časového omezení.

1. žlutý: Bobřík paměti: Takový už sice máme v základní třináctce, ale použila bych ho užitečněji. Naučte se svoje telefonní číslo a všechna hesla a piny tak, abyste je nikde neměli napsané.


2. světle zelený: Bobřík optimismu: Den s úsměvem. Ať se děje, co chce, celý den se musíte usmívat. Ne jako blázen a tak, ale „vnitřně“. Na všem, co se vám nelíbí, co zažijete, nebo vám bude někdo říkat, musíte najít něco pozitivního. Za celý den žádné nadávání ani stěžování si na cokoliv.

 
3. černý: Bobřík vaření: Uvař někomu jídlo tak, aby mu chutnalo. Musí obsahovat maso nebo být nějakým jiným způsobem složitější. Bez použití polotovarů. Nebo se nauč jednu polévku (třeba cibulačka), jedno hlavní jídlo (ratatouille) a jeden dezert (tvarohový koláč). Další recepty viz můj blog o vaření.
 

4. červený: Bobřík radosti: 10 lidí rozesmát nebo nějak potěšit.
 

5. tmavě modrý: Bobřík kreativity: Má dvě části. V první vytvořte kalendář bez použití počítače, psací stroj je povolen. Kalendář může být měsíční, týdenní nebo denní, jak je libo. Ozdobit jej můžete obrázky, kolážemi, vlastními povídkami, hádankami, verši... Opět bez pomoci internetu, maximálně se lze inspirovat v knihách. (Splněno pro kamarádku i pro sebe jsem nakreslila zentanglový kalendář.)

V druhé části navrhněte společenskou hru a někoho zlákejte k jejímu hraní. Na základě doporučení proveďte změny.
 

6.  hnědý: Bobřík zahradničení: Kupte si semínka něčeho, např. čokoládové máty, bazalky, nebo třeba macešek, zasaďte je a sledujte jak rostou. Alespoň měsíc vám musí rostlinka vydržet.
 

7. tmavě zelený: Bobřík pro dobro kůže: Týden se obejít bez líčení a kosmetiky. Žádný make-up, oční linky, stíny, rtěnka, voňavka, deodorant... nic. Jediné povolené je co nejpřírodnější tuhé mýdlo a šampon.
 

8. oranžový: Bobřík umírněné spotřeby: (Tý)den bez nákupů. Dokážete si celý týden nic nekoupit? Vařit z domácích surovin, nákupu předem, předplacené obědy se nepočítají, pokud tuto možnost nemáte, noste si vlastní.
 
9. růžový: Bobřík ekologie: Za celý týden do koše nevyhodit jedinou věc. Všechno do tříděného odpadu. A správně. Chce to drobnou přípravu a opatrnou spotřebu. P. S.: Žádné schovávání odpadků na potom.

10. fialový: Bobřík naslouchání: Každý den po dobu jednoho týdne si najít alespoň jednu osobu, která za vámi s něčím přišla, a naplno se jí věnovat. Nechat ji mluvit a naslouchat. Pokládat doplňující otázky. Brát dané téma jako skutečně velice důležité, bez ohledu na to, co to je. Vynechat vlastní (vtipnější) historky, změny tématu apod. Variantou je naslouchat 10 lidem bez ohledu na časový horizont.
 
11. světle modrý: Snídaňový bobřík: Každý den si po celý měsíc připravovat sám (sama) zdravou snídani. Tzn. ovoce, zelenina, cereálie... žádné pečivo, maximálně chleba, žádný tavený sýr a uzeniny. Šlo by aplikovat i na večeře.
 
12. světle hnědý: Bobřík pohybu: Každý den půl hodinky pohybu venku, nejlépe běhu, ale možno i chůze v přírodě, příp. parku. Splněno, pokud vydržíte měsíc. Pak můžete pokračovat, protože už se vám podařilo vytvořit návyk.
 
13. bílý: Literární bobřík: Za rok přečíst alespoň 10 knih, ale opravdových, textových (komiksy jsou bonus navíc a nepočítají se), alespoň jednu z nich klasickou, tzn. Romeo a Julie, Dekameron, Faust, Robinson Crusoe, Staré řecké báje a pověsti, Petr a Lucie, Povídky malostranské, RUR, Na západní frontě klid...

Žádné komentáře: