pátek 1. května 2015

1. května: Mezinárodní slunečnicový den

Dovolte mi pár slov o Guerilla gardeningu, jemuž jsem věnovala malý článek vloni na podzim. Můžete si ho přečíst zde.

Den guerillového zahradničení můžete využít k tomu, abyste zanedbané místo ve vašem městě proměnili v krásnější koutek pomocí čerstvě zasazených květin, ale využít můžete i zelené rostlinky. Vhodný je například měsíček zahradní. Ze semínek vyroste poměrně hodně. Bonusem je, že ne každý ví, že ho může sklízet. Vhodné je prý místo ani na přímém slunci, ani v neustálém stínu, my ho máme stále na slunci a daří se mu dobře. Hlavně ho občas choďte zalévat. „Guerilloví zahradníci z Kalifornie radí, aby se výsadku účastnili vždy nejméně dva lidé. Užijete si při tom mnohem víc legrace a lépe si rozdělíte úlohy při následném zalévání.“

Nevýhodou guerillového zahradničení je, že na vás vlastník pozemku může podat občanskoprávní žalobu nebo oznámení o přestupku. A můžete být nuceni zaplatit škodu, nebo pokutu až 15 tisíc. K porušení zákona dochází při vysazování nepůvodních rostlin, například invazivních, což je myslím pochopitelné.


Variantou je spolupráce s místní samosprávou na údržbě veřejné zeleně, například před vaším domem, podnikem, v ulici, kterou chodíte do práce a podobně. A nebo, pokud nemáte až takový zájem o cizí blaho, zkuste si něco zasadit a vypěstovat na vlastní zahrádce. Nebo jenom v květináči. Třeba taková bazalka je relativně nenáročná a báječně vám ochutí zeleninové saláty i špagety.

Zdroje:
http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/guerilla-gardening-partyzansky-zpusob-mestskeho-zahradniceni
http://archiv.ihned.cz/c1-38044340-guerillovi-zahradnici
http://g.cz/15-vytvoru-guerilloveho-zahradniceni (odsud mám obrázky)


Tohle mi připadá naprosto fantastické! Kytičky v konvičkách. Čistě za tímto účelem jsem si dvě čajové konvičky pořídila, ale ukázalo se, že maceškám se v nich nedařilo. Jednak se jim nejspíš nelíbilo uvnitř, a taky jsem bojovala se správnou mírou zálivky.

Žádné komentáře: