neděle 17. května 2015

Návštěva Kolína

Stejně jako jsem měla spoustu plánů na Pardubice, podobně jsem na tom byla i s Kolínem, který už tak trochu znám, ale přesto mi toho k vidění ještě dost zbývá. Na 9. května jsem si vyhledala:
  • Hudební večer na zámku  Hotel Chateau Kotěra Ratboř, který už jsme jednou navštívili. Myslím, že jsme se na něj jen podívali zvenku. A to je opravdu hezký. Ceny jsou poněkud vyšší, ale na jednu večeři by to snad asi šlo, i když zbytečně se mi utrácet nechce. Jen se mi nelíbilo, že právě pro tento večer bylo vytvořeno speciální menu, jehož obsah a cenu jsem nebyla schopná dohledat, takže mě to odradilo. Navíc poznámka „živá hudba“ je tak trochu nic neříkající.
  • Setkání sběratelů všech oborů, především pak známek, pohledů a mincí. Sice nic nesbírám, ale mohla by to být zajímavá zkušenost a vstupné deset korun k tomu vysloveně láká.
  • Taktéž mě lákala výstava obrazů Jana Kubíčka (1927–2013), kterou můžete navštívit v Městském divadle Kolín do 27. června.
  • Jediné, co jsme nakonec navštívili, byla výstava Lidový nábytek ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně, která se koná až do 7. června. Najdete ji v Červinkovském domě v Brandlově ulici 27, naproti kostelu, dominantě Kolína. Ještě se můžete – do konce května – podívat na Poklady starého Egypta ze sbírky Josefa Ferdinanda Toskánského v nedaleké části muzea. Ale musíte zaplatit zvláštní vstupné. A pokud se dostanete do Kouřimi, můžete se podívat na Hledání ideálního chrámu: Sakrální architektura mezi Kolínem a Kouřimí v 19. století. Tentokrát až do konce října 2015. To bych docela ráda stihla, protože v Muzeu Kouřimska jsem myslím ještě nebyla. Představeny budou kostely v Zásmukách, Maloticích nebo Olešce, Zibohlavech, Lošanech, Nové Vsi, Křečhoři, Dolních Chvatlinách, Radimi či Plaňanech. Některé z nich jsem před lety navštívila alespoň zvenku! A kolínské okolí je na krásnou architekturu bohaté. Jen na její objevování potřebujete auto.
    Roztomilá ulička z náměstí
    Prampouchy krásnější než v Třebíči

















Zvláštní okno

Žádné komentáře: